10. jul 2020.

Gebelsovski na Danas

Vlada Srbije donela je odluku da za Srpsku pravoslavnu crkvu iz budžetske rezerve izdvoji milijardu dinara za radove na Hramu Svetog Save na Vračaru, dok je, istovremeno, za Novi Pazar, gde na desetine ljudi svakodnevno umire, izdvojeno 91 milion dinara.

Reč je o sredstvima koja nisu planirana budžetom, već se od aktuelnih prihoda raspoređuju tamo gde je najpotrebnije.

U vreme kada je zdravstveni sistem pred kolapsom, medicinarima nedostaju maske, hirurške rukavice, kada je vanredna situacija zbog borbe sa koronom proglašena u 17 gradova i opština, Vlada Srbije odlučuje da preko osam miliona evra pokloni SPC.

Zašto je to tako, nismo dobili odgovor od premijerke Ane Brnabić. Patrijarhu i Sinodu smo uputili zdravorazumsko pitanje – da li će ta sredstva eventualno preusmeriti u zdravstvo, što je u ovom trenutku svakako prioritet.

Ni od njih nismo dobili odgovor, sem od vladike Grigorija, koji nas je uputio na reči koje je više puta ranije ponavljao, da novac treba usmeriti u bolnice, a ne u crkve.

Ono što je usledilo zaprepastilo je veći deo javnosti u Srbiji. Odgovor iz kabineta patrijarha koji je napisan u tako mračnom i mrziteljskom tonu, da mu fali samo poneka kletva da bi u potpunosti ličio na saopštenje radikala i ponekog naprednjaka koji baš nema kočnice.

Označeni smo kao „antisrpski“ list, koji je do sada „jasno pokazao da ne želi dobro SPC, a samim tim i srpskom narodu“.

Kako to ne želimo dobro srpskom narodu ako prve među nama koji bi trebalo da budu oličenje čovekoljublja, mudrosti i ljubavi pre svega pitamo da li će novac koji su dobili od države dati tamo gde se možda može spasiti neki život?

Gde smo mi to rekli da Hram Svetog Save ne treba da se gradi? O tome nije bilo reči u tekstu, već samo o prioritetima. Ili su omašili temu, ili namerno zamenjuju teze u pokušaju da ubede javnost da smo „antisrpski“ i „mrzitelji“.

Napali su predstavnici crkve i po mnogima najboljeg u svojim redovima. vladiku Grigorija, ne birajući reči.

Podrška koju uživa u narodu i reakcije na sramno saopštenje SPC samo su dokaz više da njegove reči imaju težinu, i da je u njima suština hrišćanstva – ljubav prema bližnjem. Što se ne bi moglo reći za nepotpisanog autora crkvenog saopštenja.

Valjda osokoljeni stavom SPC, naprednjaci su krenuli da se utrkuju u osudi uglednog vladike, pa ga je Goran Vesić čak proglasio odgovornim za proteste „jer je pozivao na rušenje Hrama Svetog Save“(!?) Na gebelsovsku propagandu vladajućeg režima i bliskih im tabloidima već smo navikli. Ali da će se njome poslužiti i crkva, nismo očekivali.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend