22. apr 2023.

Eparhija niška diskriminiše kritičke medije: Poziv za akreditaciju za praćenje otkrivanja spomenika patrijarhu Irineju poslat selektivno

Kritičkim medijima nije odobreno praćenje svečanog otkrivanja spomenika preminulom patrijarhu srpskom Irineju u subotu 22. aprila u porti Sabornog hrama u Nišu, u kojem će učestvovati i aktuelni patrijarh Porfirije.

Eparhija niška, naime, nije dostavila obaveštenje o akreditaciji Danasu, Televiziji N1, televiziji, portalu i novinama Nova, portalu Južne vesti i još nekim nezavisnim medijima, te oni nisu mogli da se prijave za praćenje događaja koji je Srpska pravoslavna crkva označila kao “veliki”.

Naš list je imao uvid u interni “predlog spiska medija za akreditaciju” Niške eparhije, na kojem se nalaze RTS i bezmalo isključivo provladini nacionalni, regionalni i lokalni mediji, među kojima i tabloidi.

U predlogu se nabraja da bi trebalo akreditovati novinare dopisništva Radio televizije Srbije, Radio televizije Vojvodine i Radio Beograda, koji su inače po zakonu javni servisi, dve privatne televizije, pet nacionalnih novina, među kojima i Kurira, Informera i Telegrafa, četiri regionalne televizije sa juga zemlje, te četiri televizije i jednih novina iz Niša.

Predlaže se i akreditacija tri niška portala, od kojih je jedan Gradski portal 018, čiji je osnivač i odgovorni urednik Nikola Panić, aktivista Srpske napredne stranke.

Prema našim izvorima, predlog je „skoro u potpunosti realizovan“.

U dopisu Radija Pravoslavne eparhije niške “Glas”, selektivno prosleđenom jednoj grupi medija u ime eparhije, oni se pozivaju na akreditaciju “za veliki događaj za Grad Niš i Eparhiju nišku, otkrivanje spomenika blagopočivšem patrijarhu Irineju”, koji će se održati sutra, sa početkom od 12 časova.

Prijave za akreditovanje mogu se slati do 20. aprila u 12 časova na mejl radija, piše.

“Osvećenje spomenika izvršiće patrijarh srpski g. Porfirije. Programom nije predviđeno davanje izjave”, glasi obaveštenje za medije kojima je upućen dopis, a koje nisu mogli zvanično da saznaju oni koji ga nisu dobili.

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a, kaže da Crkva jeste odvojena od države i ima samostalnost u odlučivanju, ali da to ne znači da je iznad zakona države u kojoj postoji i deluje.

“U ovom slučaju reč je o diskriminaciji i selektivnom pristupu u obaveštavanju novinara, a samim tim i otežavanju rada i direktnom pritisku na novinare i redakcije. Diskriminacija novinara, urednika i medija po bilo kom osnovu je zabranjena članom 4. Zakona o javnom informisanju i medijima”, kaže ona za Danas.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović dodaje da ovaj Zakon “zabranjuje svaki vid neposredne ili posredne diskriminacije novinara ili urednika medija prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju”, a da on važi i za organizatore događaja.

“Zabranu diskriminacije nalažu, osim Zakona, i dobri običaji i praksa da su mediji dobrodošli svakome ko želi da promoviše neku svoju aktivnost, a otkrivanje spomenika patrijarhu Irineju to jeste. Na taj način treba poštovati čitaoce, slušaoce i gledaoce svih medija, i kao građane i kao vernike”, kaže Brajović za Danas.

Prema najavi na sajtu Eparhije niške, patrijarh Porfirije će stići u Niš danas u 16.30 časova, a nešto kasnije učestvovati u doksologiji (bogosluženju, prim. aut.) u čast dobrodošlice.

U 18 časova će prisustvovati otvaranju izložbe posvećene patrijarhu Irineju u Svetosavskom domu.

Sutra ujutru on će učestvovati u svetoj arhijerejskoj liturgiji, a službeni deo posete okončati osveštenjem spomenika prethodnom vrhovnom crkvenom poglavaru.

Patrijarh Irinej (1930- 2020) se nalazio na čelu SPC od 22. januara 2010. godine do 20. novembra 2020, kada je preminuo posle borbe sa koronavirusom.

Bio je episkop niški 35 godina, od 1975. do 2010.

Ćutnja

Niška eparhija i Radio “Glas” nisu odgovorili na pitanja Danasa vezana za uskraćivanje prava na akreditaciju vodećim nezavisnim medijima za praćenje svečanog otkrivanja spomenika prethodnom srpskom patrijarhu.

Spomenik

Autor spomenika patrijarhu Irineju je vajar Zoran Ivanović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, koji je između ostalog izradio spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću na istoimenom trgu u Nišu.

Spomenik Irineju je visok 2,5 metra.

Napravljen je zahvaljujući donaciji Kluba privrednika grada Niša i Kopnene vojske Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend