30. jul 2020.

Georgiev: Autentičnost spiska potvrdio nam je direktor Uprave za sprečavanje pranja novca

Direktor vesti i programa Njuzmaks Adrije Slobodan Georgiev demantuje za Cenzolovku tvrdnje v. d. direktora USPN Željka Radovanovića, koji je tri dana posle pojavljivanja dokumenta o istrazi navodnog pranja novca i finansiranja terorizma, a koji je izazvao buru u javnosti, odjednom ustvrdio da spisak organizacija i pojedinaca u njemu - nije tačan

Slobodan Georgiev (foto: N1 snimak ekrana)

Umesto objašnjenja na koje se čeka od ponedeljka – na osnovu kojih „osnova sumnje“ Uprava za sprečavanje pranja novca traži od banaka da dostave podatke o transakcijama na računima 20 pojedinaca i 37 NVO i udruženja, među kojima su i istraživački novinari, istraživački centri i novinarska udruženja, krenulo se očito utabanim stazama kriznog menadžmenta: hej, mediji, objavili ste laž!

I dalje je nepoznato ko je i zbog čega – na osnovu kojih to indicija da se eventualno radi o pranju novca ili finansiranju terorizma – naredio proveru računa pojedinaca i organizacija, većinom kritičara vlasti 

Donald Tramp bi sad tvitnuo FAKE NEWS!, ali v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović, možda zato što nema Tviter, ima drugačiji pristup: tri dana nakon što je Njuzmaks Adrija objavila spisak pojedinaca i organizacija čije bankarske transakcije Uprava želi da proveri, nakon burne reakcije dela domaće javnosti i brojnih međunarodnih organizacija da je u pitanju zastrašivanje kritičara vlasti, i nakon što predstavnici vlasti po naklonjenim im medijima ne demantuju autentičnost već seire s mantrom „nema svetih krava“, odjednom spisak postaje – „spisak“. 

Kako Tanjug prenosi, Radovanović je za Kurir izjavio da spisak novinara i nevladinih organizacija čije se finansije kontrolišu, a koji se pojavio u pojedinim medijima – nije tačan.

Dodao je v. d. direktora Uprave i da ne može javno da iznosi podatke, jer se radi o poverljivom procesu, ali da može da kaže da nisu svi koji su spominjani u medijima predmet analize, a još manje je to kompletan spisak svih onih koji su predmet rada Uprave.

Slobodan Georgiev, direktor vesti i programa Njuzmaks Adrije, koja je u ponedeljak objavila eksplozivnu priču, a koju su, na ovaj ili onaj način, preneli i drugi mediji, odbio je da komentariše izjavu koju je Radovanović dao za Kurir. 

„Ne pada mi na pamet da komentarišem napise u takvim medijima“, rekao je Georgiev za Cenzolovku. 

On je, s druge strane, bio raspoložen da odgovora na naša pitanja u vezi sa objavljenim dokumentom. Autentičan je, tvrdi naš sagovornik, sledeće pitanje?

„Dokument koji smo objavili je autentičan, a njegovu autentičnost potvrdio nam je lično v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović“, izričit je Georgiev.

On za Cenzolovku otkriva da je televizija koju vodi pre objavljivanja zatražila potvrdu od Višeg tužilaštva u Beogradu da se protiv pobrojanih vodi istraga, ali da odgovor nikad nisu dobili. 

„Sve se zna i sve je potvrđeno, samo i dalje ne znamo ko je i zbog čega pokrenuo tu proveru“, dodao je direktor vesti i programa Njuzmaks Adrije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend