01. jun 2024.

Georgiev na skupu podrške Cvijiću: Nasilje nad novinarima mora da prestane, stvarno je dosta

"Nije Vuka Cvijića napao neki besni čovek ili ne daj Bože neki kriminalac o kojima on piše, nego čovek koji je do juče bio deo novinarskog esnafa, i meni je to zaista čudno", kazao je direktor vesti TV Nova Slobodan Georgiev na skupu podrške novinaru "Radara" Vuku Cvijiću. Dodao je da je vlast ta koja promoviše nasilje nad novinarima.

Foto: Cenzolovka

„Ovo je novi skup podrške novinarima koji se nalaze pod napadima, poslednji u nizu je Vuk Cvijić. Pre neki dan je napadnut u centru. Napao ga je čovek koji je isto novinar, ili koji se tako predstavljao dugo“, rekao je Georgiev.

Zbog toga su se novinari i građani okupili ispred Filozofskog fakulteta da pošalju poruku da su napadi na novinare nedopustivi.

„Novinari trpe napade svakog dana, verbalne. Pređena je svaka crta pristojnog ponašanja. Danas svako misli da može da kaže novinaru šta hoće, i to dolazi s vrha vlasti, oni promovišu nasilje“, naveo je.

Prema njegovim rečima, slobodno i profesionalno novinarstvo potrebno je kako bismo imali koliko-toliko pristojnu i uređenu državu.

„Pokušavamo ovde da kažemo da je stvarno dosta! Prestanite s tim, izađite i osudite nasilje, prestanite da budete grubi i nasilni prema novinarima. A mi moramo da ih pritiskamo, nemamo drugi način. Moramo da tražimo podršku od građana, da gledate naš program, da čitate naše novine i da probamo svi zajedno da se izborimo za jedno normalno društvo“, izjavio je Georgiev.

On je podsetio da podaci NUNS-a govore da je od početka godine porastao broj napada na novinare u Srbiji.

Foto: Cenzolovka

„Meni brojevi ne znače ništa, ja svakog dana radim s novinarima i svakog dana imam situaciju gde su se novinari našli na nekom udaru“, rekao je.

Podsetimo, Cvijića je na ulici pesnicom u lice udario direktor tabloida „Srpski telegraf“ Milan Lađević.

Nalaz lekara sa Vojno-medicinske akademije (VMA), koja je u sredu, na dan napada, bila dežurna, potvrdio je da je novinar Radara Vuk Cvijić zadobio povrede u predelu vilice sa desne strane.

Cvijić je na VMA otišao nakon što ga je oko 13 časova u centru Beograda, u Kosovskoj ulici, pesnicom udario Milan Lađević, suvlasnik Medijske mreže, u čijem je sastavu i tabloid Srpski telegraf i prorežimski portal Republika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend