28. nov 2019.

Gligorijević: Cilj napada na mene je da prestanem da radim svoj novinarski posao

Pomoćnica glavnog urednika Vremena Jovana Gligorijević još jednom je meta hajke na društvenim mrežama. Sada je na udaru antivaksera, ali je vređaju i borci za muška prava i ultradesničari. Ovog puta povod je tekst o vakcini za prevenciju raka grlića materice.

Foto: Medija centar Beograd

Pre nedelju dana Jovana Gligorijević je na sajtu Vremena objavila komentar pod nazivom „Marija na prkosima“, koji govori o Mariji Ratković i njenoj borbi da HPV vakcine budu dostupnije, s obzirom na to da je humani papiloma virus (HPV) najčešći uzročnik raka grlića materica. Marija Ratković, o kojoj Jovana Gligorijević piše, iz borbe sa rakom grlića materice izašla je kao pobednica.

I pored svega toga, Marija Ratković je na društvenim mrežama postala meta antivakserke Jovane Stojković, zbog čega je potom bila izložena uvredama. Jovana Gligorijević poručuje da uvrede na Marijin račun „dolaze iz najdublje dubine samog zla“.

Ubrzo nakon ovog teksta oglasila se i Jovana Stojković, a potom je krenuo niz komentara u kojima se Jovana Gligorijević naziva raznoraznim uvredljivim imenima. Jovana Gligorijević za Cenzolovku kaže da se trenutno nalazi na udaru tri struje – antivaksera, boraca za muška prava i ultradesničara.

Vođa „Levijatana“ širi neistine o njoj – od toga da je suicidna, da reketira jutjubere, pa do toga da brani pedofile. „Ali i preti kako će me prinudno hospitalizovati u zatvorskoj bolnici, kako će me ‘ukinuti’, ‘obrisati’ i ‘resetovati’“

„Prvima smeta moj tekst sa sajta Vremena u kojem komentarišem napore Marije Ratković da HPV vakcina bude široko dostupna. Drugi, predvođeni Mihailom Alićem, uzeli su me na zub kad sam pisala o presudama za seksualno uznemiravanje na Univerzitetu u Kragujevcu. Tu grupaciju nigde nisam pominjala u tekstu, ali me je Alić targetirao kao ‘kratkokosu špicu’ i pisao traktate o meni, a završilo se tako što je neki njegov pristalica objavio moju adresu i JMBG na Jutjubu. I ne samo moju, nego i od ljudi koje ne poznajem lično. Treća grupa je zapravo Pavle Bihali (pokret „Levijatan“, prim. nov.) koji se dao u lov na ‘autošoviniste’ otkako se sprijateljio sa Zoranom Ćirjakovićem, kog sam i ranije prijavljivala za pretnje i proganjanje. Ćirjaković ima dve verzije priče o tome zašto više ne predaje na Fakultetu za medije i komunikacije. Po jednoj, nije doktorirao i zbog promene zakona iz 2017. ne može da ostane u nastavi. Po drugoj, ja sam mu ‘namestila’ otkaz, mada nikad nije objasnio kako“, navodi novinarka Vremena.

Ona kaže da vođa „Levijatana“ širi neistine o njoj – od toga da je suicidna, da reketira jutjubere, pa do toga da brani pedofile.

„Ali i preti kako će me prinudno hospitalizovati u zatvorskoj bolnici, kako će me ‘ukinuti’, ‘obrisati’ i ‘resetovati’. Imam još neke sumnje zašto me targetira, ali taj deo bih izostavila jer još nemam dokaze, a sumnja mi ide u pravcu tekstova koje sam pisala za Vreme u maju ove godine“, dodaje novinarka.

Nije prvi put da je Jovana Gligorijević predmet hajke na društvenim mrežama ili da joj se upućuju uvrede zbog onoga što piše. Bila je jedna od nekoliko potpisnica otvorenog pisma u kojem se navodi da ih Zoran Ćirjaković proganja i vređa, a nekoliko meseci pre toga na sajtu istraga.rs na udaru su bili i njeni roditelji.

„Cilj je da ja prestanem da radim svoj novinarski posao, jer su mi na Tviteru svi blokirani, a i ne pominjem ih baš mnogo u tvitovima. Posle objavljivanja adrese, osećam se uplašeno, ali to me svakako neće sprečiti da nastavim da pišem o saznanjima do kojih dolazim, a mislim da su u interesu javnosti da zna“, poručuje Jovana Gligorijević za Cenzolovku.

Novinarka Vremena zaključuje i da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ima sve prijave, kao i da je za neke od njih već dala iskaz.

Ovaj tekst je nastao uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. Stavovi izrečeni u ovom tekstu ne odslikavaju stavove donatora.

canada

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend