19. jun 2018.

Goran Ilić: Nedopustiva praksa državnih funkcionera u slučaju nestalog novinara

Poverenik za samostalnost javnog tužilaštva Goran Ilić izjavio je večeras da konferencije za novinare i izjave najviših državnih zvaničnika o tome do kakvih informacija se došlo u predistražnom postupku u slučaju nestanka novinara Stefana Cvetkovića, u poslednjih nekoliko dana, predstavljaju pravi primer “nedopustive” prakse i prakse koja je “oprečna zakonu”.

“Veoma je čudno da o preduzetim radnja u postupku kojim rukovodi, javnost ne obaveštava javni tužilac, već funkcioneri koji po logici stvari i zakonu ne bi trebalo da imaju puna saznanja o radnjama preduzetim u predistražnom postupku. Kada se uporede brojne informacije koje su izneli državni funkcioneri na konferenciji za novinare sa izjavom nadležnog javnog tužioca, stiče se utisak da nadležni javni tužilac ima veoma skromna saznanja o postupku kojim rukovodi”, rekao je Ilić agenciji Beta.

Dodao je da je takva praksa ne samo suprotna zakonu, već ugrožava poverenje javnosti u rad javnog tužilaštva i stvara utisak, “nadam se pogrešan”, da se predistražni postupak ne sprovodi po Zakoniku o krivičnom postupku.

Podsetio je da, prema Zakoniku o krivičnom postupku, javni tužilac rukovodi predistražnim postupkom, što znači da svi učesnici tog postupka postupaju po nalozima javnog tužioca i bez odlaganja obaveštavaju javnog tužioca o tome šta su preduzeli.

Zakonik ne poznaje mogućnost da bilo ko drugi, sem javnog tužioca, izdaje naloge organima sa policijskim ovlašćenjima, da vrši uvid u podatke i obaveštenja, prikuplja i analizira dobijene dokaze, objasnio je Ilić.

Dodao je da u Srbiji, već dugo, više od deset godina, postoji praksa da izjave o toku predistražnog postupka daju visoki državni funkcioneri, koji objašnjavaju šta je urađeno, odnosno iznose ideje, informacije ili mišljenja o tome kakav će ishod predistražnog postupka biti.

Na konferenciji za novinare u petak detalje iz predistražnog postupka u slučaju nestalog pa pronađenog novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića iznosili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, minister unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić,dok tužilac iz Okružnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević nije prisustvovao toj konferenciji za medije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend