25. jun 2018.

Cvetković za „Danas“: Biću uhapšen, predstavljam smetnju

Stefan Cvetković, novinar iz Bele Crkve čiji je nestanak i dalje tema broj jedan u Srbiji, uveren je da će biti uhapšen, piše "Danas".

U izjavi za taj list Cvetković kaže da „onaj ko je organizovao njegovu otmicu, ima problem sa onim što radim i prezentujem. Takođe, ima dovoljno moći da zloupotrebljava institucije i zbog toga ne sumnjam da ću biti uhapšen, jer predstavljam smetnju“.

On, međutim, dodaje da ni to neće sprečiti da se sazna istina o njegovom slučaju i najavljuje novu konferenciju za novinare, koja će, kako kaže, biti hitno sazvana.

U međuvremenu, kako javlja Beta, Cvetković je dobio poziv za saslušanje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vršcu za ponedeljak, 25. jun. Kako se navodi u pozivu u koji je ta agencija imala uvid, Cvetković je pozvan zbog sumnje da je počinio krivično delo „lažno prijavljivanje“.

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu Tihomir Knežević izjavio je u sredu da to tužilaštvo prikuplja dodatne dokaze u slučaju Cvetkovića, nakon čega će pozvati i njega da dođe i da iskaz i ispriča svoju verziju događaja.

„Prikupljamo još neke dokaze koje čekamo da nam stignu, a u ponedeljak ću imati informacije. Potom ćemo odlučiti koji dan ćemo pozvati Cvetkovića. Nema razloga da se on privodi, pozvaćemo ga da dodje“, rekao je Knežević agenciji Beta.

U utorak je saopšteno da su na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji nadležna tužilaštva u Vršcu i Pančevu utvrdila činjenice koje predstavljaju osnovanu sumnju da je Stefan Cvetković izvršio krivično delo lažno prijavljivanje svoje otmice.

U zajedničkom saopštenju Osnovnog javnog tužioca u Vršcu Tihomira Kneževića i višeg javnog tužioca u Pančevu Nebojše Živkovića tada je navedeno da će nadležna tužilaštva protiv Cvetkovića za navedeno krivično delo preduzeti zakonom predviđene radnje radi utvrđivanja mogućeg postojanja krivičnog dela i krivične odgovornosti učinioca, nakon čega će doneti odluku o daljem toku krivičnog postupka.

Nestanak novinara Stefana Cvetkovića bio je prijavljen 13. juna kasno uveče, a visoki državni funkcioneri su 15. juna rano po podne saopštili da je Cvetković pronađen.

Cvetković je 19. juna u Beogradu održao konferenciju za novinare na kojoj je ostao pri svojim tvrdnjama da su ga otela trojica nepoznatih ljudi, od kojih su dvojica na glavi imali maske, a treći koji nije nosio masku je imao „nešto slično policijskoj znački“.

U izjavi Beti, Cvetković je rekao da će u najkraćem roku organizovati novu konferenciju za medije na kojoj će objasniti sve dileme koje su se javile u međuvremenu u tom slučaju. On je rekao da će tom prilikom javnost obavestiti šta su mogli da budu motivi onih koji su ga, navodno, lišili slobode i zašto je boravio na Vojnomedicinskoj akademiji.

Cvetković je odbacio tvrdnje da je sam režirao ceo događaj i rekao da nisu tačne informacije da na poligrafskom ispitivanju u nekim odgovorima nije govorio istinu.
On je potvrdio da ga još niko iz tužilaštva nije zvao radi eventualnog davanja iskaza.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend