19. jun 2019.

Goran Vesić mora krivično da odgovara

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na svom Fejsbuk nalogu deo internog redakcijskog mejla N1.  

Sagovornici Danasa ističu da je reč o krivičnom delu za koje je zaprećena zatvorska kazna od dve do tri godine. Advokatski tim N1 već radi na ovom slučaju i narednih dana će se obratiti Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, potvrdio je za Danas direktor N1 Jugoslav Ćosić.

Goran Vesić je prekjuče na konferenciji za novinare tvrdio da N1 vodi kampanju protiv njega, a kao „dokaz“ naveo je da je video interni mejl koji to potvrđuje. Potom ga je i objavio. Međutim, u tom mejlu vidi se najobičnija korespondencija između urednika i novinara, uobičajena u svim redakcijama, koja predstavlja pripremu za predstojeći zadatak.

Objava internog mejla spada u krivično delo, a Krivični zakonik za povredu tajnosti pisma i drugih pošiljki predviđa zatvorsku kaznu od dve, u nekim slučajevima i tri godine.

Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić uveren je da za ovo krivično delo Vesić neće odgovarati.

– Funkcioneri SNS su iznad zakona. Razmere i broj ljudi i institucija koje služba drži na crnim merama nadzora su nezamislive. On izgleda nije mogao da izdrži i ne provali informaciju da je TV N1 na tim merama. Sve su to razlozi zbog kojih će biti neophodno da se ta tajna služba sruši i formira nova – ističe Gajić za Danas.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je u prvi mah pomislio da se najverovatnije radi o neistini, da Vesić nema u posedu interne mejlove N1, već da je reč o o jednoj od čestih, olako datih i neodgovornih izjava političara „koje sve česće na tragikomičan način obeležavaju našu političku scenu“.

– Ako se ispostavi da je bizarna izjava ipak istinita, Vesić bi mogao da se nađe u situaciji da u krivičnom postupku daje odgovore na pitanja u vezi sa tim kako je došao u posed tih elektronskih poruka. Ustavne garancije o nepovredivosti sredstava komuniciranja odnose se i na elektronske poruke i podrazumevaju krivičnopravnu zaštitu. Za neovlašćeno zadiranje u tuđu elektronsku komunikaciju kao i objavljivanje sadržine predviđena je kazna zatvora – naglašava Šabić za Danas. On dodaje da je manje verovatno da je Vesić sam „hakovao“ mejlove, već da je to umesto njega učinio neko drugi, i predao mu rezultate svog „rada“.

– Ali konsekvence nisu bitno različite. Govorimo o javnom funkcioneru koji ne samo da ne sme da vrši krivična dela, a takođe ni da ih iskorištava i prikriva izvršioca već, naprotiv, ima obavezu, i moralnu i zakonsku, da tako nešto prijavi organima – naglašava Šabić.

Bivši predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kaže da postoje samo dva motiva da javno priznate kako ste upoznati sa nečijom internom korespondencijom: ili tom nekom šaljete jasnu poruku da i vi imate uvid u presretnutu komunikaciju „ili je reč o gafu neoprezne osvetoljubive budale“.

– Čisto sumnjam da je onaj koji se za sve pita rešio da žrtvuje baš Gorana Vesića ne bi li zastrašio ljude sa N1 tako što će na delu pokazati da ih neovlašćeno prisluškuje. Ima on drugih piona iz vrha SNS-a koje će poturiti da priznaju krivično delo, što „nadgledanje“ tuđe prepiske, de facto jeste – ocenjuje Lekić za Danas. On dodaje da to što se Vesić, po njegovom sudu, neoprezno izleteo, ne umanjuje potencijal „ove naopake družine“ na čelu države da nezakonito prisluškuje, nadzire i snima mnoge koji nisu na istim talasnim dužinama sa njima.

– Uostalom, nije li sam predsednik države onomad priznao da i mi imamo neke tajno snimljene video zapise „ali ih ne prikazujemo“. I ne, ne mislim da to nužno rade BIA, VBA ili VOA. Kao što imaju svoje medije, svoja nevladina udruženja, svoje konkurse i svoje tendere, bojim se da tako imaju i svoje tajne službe – ističe Lelić.

Prisluškivanje i presretanje komunikacije u medijima nije novina, o čemu svedoči i direktor CINS-a, Branko Čečen. CINS-u je, kako kaže, mejlove prvo hakovao neki preduzimljivi mladić koji je to radio na mnogo adresa, ali ništa sa tim nije preduzeo. Nakon tog slučaja, dva puta im je neko upadao u elektronski sistem, ali bez posledica.

– Luđe od toga je što je Informer dobio od nekoga pristup bankovnim računima CINS-a, KRIK-a i BIRN-a i sve lepo objavio, a pristup tome imaju samo naše banke i par državnih organa. Bez ikakvih posledica. Poštovanje zakona i osnovne ljudske pristojnosti su daleko iza ove vlasti, potpuno su se odmetnuli od Ustava i vladavine prava. Ne bi me čudilo i da upadaju u elektronsku poštu, telefone… – kaže Čečen za Danas. On dodaje da nismo daleko od toga da uskoro osvanu snimci i iz spavaćih soba.

– Ali da državni funkcioner to iznosi na događaju za medije je stvarno „new low“. Pa koju poruku on šalje o privatnosti komunikacije, ustavnom pravu na tajnu pisma? E to je neverovatno. Vrlo antidemokratski, a trebalo bi konsultovati i pravnike u vezi zakonitosti – zaključuje Čečen.

Vučić: Vesić da odgovara, ali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić morati da odgovara ako je na protivzakonit način došao do internih mejlova novinara i urednika N1. „Ako je došao protivzakonito, mora da odgovara. Ako mu je dao neko od vaših kolega onda nema za šta da odgovara. Onda je obavestio javnost o nečemu što je bilo važno. Ja sam se iznenadio, ja sam mislio da to nije istina“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara N1. On je rekao da je „začuđen“ ako je tačno to što je navedeno da piše u mejlovima i da u tom slučaju N1 treba da to objasni javnosti, jer „ne veruje da urednici naređuju novinarima da tako rade“.

Šabić: Moguće da službe presreću komunikaciju

– Kada je reč o tome ko presreće elektronsku komunikaciju novinara i stavlja je na raspolaganje političkim funkcionerima, ne treba kao soluciju isključiti ni zloupotrebu državnih resursa i službi. Ta opcija, ako bi bila tačna, dala bi inače ružnom i mučnom slučaju dodatnu zabrinjavajuću dimenziju – kaže Rodoljub Šabić.

Zelenović: Vesić da podnese ostavku

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović pozvao je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da odmah podnese ostavku ukoliko je obmanuo i uznemirio javnost da poseduje interne mejl prepiske zaposlenih na TV N1. „Ukoliko je rekao istinu, to ukazuje da vlast nezakonito nadzire elektronske komunikacije i verovatno i prisluškuje novinare, pa je sam protiv sebe podneo krivičnu prijavu, a Tužilaštvo ima obavezu da po službenoj dužnosti pokrene istragu protiv Vesića zbog krivičnog dela povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki, za šta je zaprećena kazna zatvora od dve, odnosno tri, godine zatvora“, rekao je Zelenović ocenjujući da je jučerašnji skandalozni nastup Vesića pred redakcijama svih medija nastavak brutalnog obračuna vlasti sa preostalim slobodnim medijima i pokazatelj jasne namere vlasti da uguši svaku kritičku reč.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend