01. feb 2023.

Gorica Nikolin, jedna od nas

Ovih dana se navršilo pet godina od odlaska Slobodana Stojšića, dugogodišnjeg direktora Radija 021.

Gorica Nikolin (foto: Privatna arhiva)

Tim povodom, kolega Mihal Ramač je napisao da je Boba „pustio novinare da budu ono što jesu”. Gorica Nikolin je jedna od njih.

Na ovom mestu sam već pisao o pretnjama višestruko nagrađenoj novinarki koja je već devet godina na Radiju i portalu 021. Svojevremeno je to bila rečenica „ili ćete vi mene ili ću ja vas pobiti“. Ovoga puta joj je korisnik Instagrama „kjuo 958” preko naloga Radija 021 na ovoj društvenoj mreži uputio pretnje i uvrede zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Poručio da će „na*ebati”, da je „zna sa klase”, uz vulgarnu pretnju da će „piš..i po njoj”, a sve je propraćeno nasilnim jezikom i dodatnim diskvalifikacijama. U međuvremenu, korisnik Instagrama sa čijeg naloga su stigle uvrede i pretnja je obrisao poruke, ali je i dalje ostao trag u vidu pokušanog video poziva.

Redakcija 021 je ovaj slučaj prijavila policiji, kontakt tački u tužilaštvu, kao i novinarskim udruženjima. Reagovala su novinarska udruženja, ukazujući na problem nekažnjivosti i nužnosti procesuiranja ovih pretnji upućenih medijskim radnicima. Ovaj napad je bio povod da redakcija ovog novosadskog medija ukaže da se „gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i „suptilnim” pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili kroz sekciju komentara na sajtu.” Većinu takvih slučajeva su ignorisali, za razliku od pretnje Gorici Nikolin, koja je „bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis.”

Gorica Nikolin je dobila uvrede i pretnje zbog toga što profesionalno radi svoj posao. Zato što je novinarka. Zato što veruje u sistem zaštite i instrumente koji su „sedmoj sili” na raspologanju. Zato što ne uzmiče. Zato što ohrabruje koleginice i kolege, ljude u medijima na lokalu, da se isto ponašaju. Zato što očekuje da država i javnost stane iza hrabrih, časnih i profesionalnih novinara i novinarki. Eto zato…

Redakcija Radija O21 je odmah prijavila pretnju MUP Novi Sad

Dok sam pisao tekst, dobio sam informaciju od kolega iz MUP-a da je juče tokom večeri u prostorije PU Novi Sad, bez poziva, pristupilo lice iz Novog Sada, prijavljujući se da je on ostavio komentar uvredljive sadržine na Instagram stranici elektronskog medija „Radio 021”, upućen novinarki Gorici Nikolin zbog teksta o Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend