16. jun 2018.

Gosti N1: Konferencija o Cvetkoviću, velika salata i spinovi

Urednica Novog magazina Nadežda Gaće ocenila je da je na jučerašnjoj konferenciji, na kojoj je predsednik Vučić govorio o pronalaženju novinara Stefana Cvetkovića, servirana velika salata - od akciza do pritisaka - i da se suština izgubila. Urednik Bete Dragan Janjić kaže da je nelogično da se tako govori o istrazi i dodaje da je tu bilo i spinova.

Tužilac iz Osnovnog javnog tužilaštva iz Vršca Tihomir Knežević izjavio je da je novinar Stefan Cvetković, čiji je nestanak u noći između srede i četvrtka prijavljen policiji, u petak uveče završio davanje izjave u svojstvu građanina u Upravi kriminalističke policije u Beogradu.

„Stefan Cvetković je dao izjavu u svojstvu građanina, koja se može smatrati prijavom za protivpravno lišenje slobode. U tom pravcu nije mu bio potreban advokat. Za sada nije ni osumnjičen ni ništa slično, nego se tretira kao oštećen. Dakle, procedura sa državnim organima je završena. Detalje ćemo kasnije saopštiti”, rekao je Knežević.

Pre toga, na konferenciji za novinare, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef BIA Bratislav Gašić obavestili su javnost da je novinar Cvetković pronađen živ, bez povreda. Vučić je izneo i da je dešifrovano 16 poziva na relaciji Cvetković – Kosovo, kao da je i sam novinar dao neke čudne izjave, koje se ispituju i kojima se prilazi kao najvećoj istini.

Na istoj konferenciji detalje ovog slučaja nismo čuli, ali smo obavešteni da Srbija trpi unutrašnji i spoljni pritisak i da se širenjem lažnih vesti podriva poredak, ali da građani Srbije mogu mirno da spavaju.

Komentarišući tu konferenciju za novinare, glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće navodi da smo „veliku salatu“ na stolu – od akciza, preko plata, do napada i nerazumevanja Zapada prema nama…

„Svi problemi države našli su se na stolu, u redu je što su želeli da kažu da su pronašli Cvetkovića, ali volela bih da kažu kako su došli do čoveka, i ako je tome bila posvećena konferencija o tome bi trebalo da govori… Ovako se sve rasplinulo i suština se izgubi… Kad na sto stavite deset različitih tema – ni o jednoj niste govorili“, kaže Gaće.

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić ističe da je potpuno nelogično da se na ovaj način govori o istrazi, da je vlast reagovala malo ishitreno i da je tu bilo malo više spina. To o pozivima s Kosova može da zvuči i kao potvrda da je on našao nešto o istazi o Oliveru Ivanoviću, dodaje. S tim se slaže i Nadežda Gaće.

„Nestanak Cvetkovića nije lažna vest, čovek jeste nestao, jeste nađen automobil sa upaljenim motorom, neki sat… Sasvim je normalno da se i mediji i udruženja bave tim slučaje, tim slučajem je trebalo da se bave i tabloidi, ali se nisu bavili. Oni se nisu bavili, po mom mišljenju, zato što im nije rečeno da se bave… Ja mislim da se oko ovoga pravi opšta galama namerno. Rekao bih da vladajućem bloku uopšte nije odgovaralo da se ovo desi, reagovali su onako kako su umeli, a reagovanje je bilo malo ishitreno i tu je bilo malo više spina“, kaže Janjić.

Iznošeni su detalji koje treba da zna samo tužilaštvo, podvlači gost Novog dana. Mi imamo podelu vlasti, a to se nije videlo na jučerašnjoj konferenciji jer je išla prvo politička potreba, dodaje Janjić. Ocenjuje da je saopštenje tužioca, koje je usledilo kasnije, bilo bitno blaže nego ono što smo čuli na konferenciji.

Onda jutros čujete opet od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je sve deo međunarodne zavere, navodi Janjić i dodaje da ovde šta god da se desi deo je međunarodne zavere. Dok se ne ponude neki dokazi, to su lažne vesti, ističe. Očekujem ako predsednik tako nešto izjavi, da to i potkrepi, jer predsednik ima službe, dodaje.

Imali smo jednu lažnu vest, a to je zatrovana voda. I na mrežama je bilo mnogo ljudi protiv toga, pronađeni su i uhapšeni inicijatori i to je jako dobro. Ali smo imali drugu lažnu vest da je za vreme blokade neka beba umrla, zato što nije mogla da prođe Hitna pomoć (objavljeno u Informeru) i niko se time nije bavio, naveo je Janjić.

Gaće ističe da novinari moraju da čuvaju dignitet i profesionalizam, a da je na jučerašnjoj konferenciji trebalo saopštiti da je Cvetković nađen, naročito zato što imamo nerešena ubistva novinara decenijama, a da ono ostalo što smo videli nije bilo potrebno. Dodala je da je potrebno saznati sve činjenice s tim u vezi, da treba čuti samog  Cvetkovića. „Sad kad je pronađen – kao da mu nije bilo ništa, pa možda ga je neko oteo, pa pobegao – želimo da se zaista čuju činjenice“.

Govoreći o lažnim vestima kaže da one idu iz jedne cetrale, organizacije, i navodi da kad je DB svojevremeno imao svoj sektor za informisanje, novinari su to zvali – sektor za dezinformisanje.

„Pritisci postoje, postojali su uvek“

U obraćanju predsednika Vučića, naročito na osvrt i njega i ministra Stefanovića na „lažne vesti“, vidi poruku više međunarodnoj zajednici, nego opoziciji.

S druge strane, Janjić smatra da je to bila poruka biračkom telu da samo jedan izvor kreira javno mnenje i samo jedan saopštava. Ovo je jedan pokazatelj da smo mi iz javnog diskursa proterali javni dijalog, dodaje. Mi samo imamo spinove o onima, nekima onakvima koji nam ne žele dobre, a to podiže napetost unutar društva, konstatuje gost N1.

Janjić kaže da je to model – dok se mi borimo da nam bude bolje, evo neki nam smetaju.

Svi koji se bave cenama goriva i prave blokade, oni su protiv Srbije, a mi se bavimo povećanjem plata i penzija, to je poruka koju Janjić primećuje da se čuje od predsednika i dodaje da je to jedna propagandna poruka.

Janjić ocenjuje „da opozicija može da organizuje blokade (zbog cene goriva), ovi na vlasti ne bi opstali tri nedelje“.

Pritisci postoje, oni su politički ukalkulisani da budu, i postojali su uvek, saglasni su gosti Novog dana.

„Nije u redu da se samo smatra da su samo njihovi (Vučićevi, Brnabićkini, Stefanovićevi) pogledi u redu, njihovi stavovi i saznanja i da samo oni vole ovu državu… Ja mislim i da opozicija podjednako bvoli državu, samo ima različite načine kako bi nelke stvari rešavala“, naglašava Gaće.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend