19. jun 2018.

Stefan Cvetković traži međunarodnu istragu o njegovoj otmici

Novinar Stefan Cvetković pokazao je danas na konferenciji za štampu odeću u kojoj je, kako tvrdi, bio otet, kao i kesu u kojoj je navodno kapuljača koja mu je stavljena na glavu i najavio da će to dati jednoj stranoj ambasadi, kako bi se pokrenula međunarodna istraga.

Stefan Cvetković (foto: FoNet / Nenad Ðorđević

Cvetković je detaljno objasnio šta mu se dešavalo od srede do petka kada su ga otmičari ostavili i on pozvao policiju, ali je napomenuo da mu ne pada na pamet da se pravda „ministru informisanja u vreme ubistva Slavka ćuruvije“.

Cvetković je rekao i da je od ponedeljka u 21 sat dobio policijsku pratnju i da ima obezbeđenje ispred porodične kuće i da se čudi zato nadležni državni organi nisu uzeli njegovu odeću kako bi vodili istragu.

Međunarodnu istragu tražim i zbog toga što bi, u slučaju da se dođe do istih nalaza kao i istraga srpskih organa, to doprinelo kredibilitetu naših, objasnio je Cvetković i naglasio da će stvari verovatno dati Ambasadi Rusije, a mislio se da to učini i sa Nemačkom zbog „izvanrednih tehničkih mogućnosti“.

Bićete obavešteni kada budem predao, rekao je on.

Cvetković je novinarima, predstavnicima brojnih nevladinih organizacija i medijskih udruženja koji su bili prisutni na konferenciji za novinare u Medija centru ispričao detaljno kako su ga u sredu zaustavila trojica muškaraca, od kojih je jedan imao značku sličnu policijskoj, a dvojica su nosila maske na glavi.

Izvukli su ga iz njegovog vozila, stavili mu kapuljaču, ubacili u automobil, vozili između tri i četiri minuta u jednom vozilu, da bi ga potom prebacili u drugo kojim su ga vozili nekuda narednih deset minuta.

Prema njegovoj priči, potom je odveden u neki objekat, kojim mu se jedna osoba obratila, kako mu se učinilo, sa slovenačkim akcentom.

Nisam vezivan, nisam tučen, samo sam sedeo, rekao je Cvetković koji je opisivao vreme provedeno dok je bio otet.

Posle određenog vremena, upitan je gde bi hteo da ga odvezu, Cvetković je rekao mesto i kada su ga odveli, rečeno mu je da pet minuta ne skida kapuljaču.

On je skinuo sa glave kapuljaču kada je čuo glas dece i potom je pozvao policiju.

Policija je za minut došla, rekao je Cvetković, a potom je sa načelnikom policije Nikolom Popovcem i sa Dijanom Hrkalović iz MUP krenuo put Beograda u petak u 14:30 sati.

Pod rotacijom smo išli za Beograd, došli smo u SIV, rekao je Cvetković i pohvalio policiju koja je bila korektna prema njemu.

Posle razgovora u MUP savetovano mu je da ide na VMA na ispitivanje, rekao je Cvetković i naglasio da je pozvao porodicu, ali da nije imao informaciju šta se sve događa i kakve se priče pričaju.

Tek kada je u nedelju popodne otišao u Belu Crkvu video je, kako navodi, šta se sve pisalo, zbog čega je odlučio da se obrati medijima, iako mu je prethodno bilo savetovano da se uzdrži od istupanja.

Cvetković tvrdi da nije meta on, već oni koji istražuju, „oni koji očigledno nekima smetaju“ koji se ne bave partijskim i propagandnim novinarstvom i smetaju onima koji bi se bavili stvarima za koje u javnosti nema opravdanja.

On je rekao da je za minut, koliko je policiji trebalo da stigne do njega uspeo da sakrije kapuljaču i telefon koji ima, ne zato što nema poverenje u policiju, već zato što ima paralelnih centara moći, ljudi koji su se obogatili i stekli pozicije.

Da nemam kapuljaču i telefon, navodi Cvetković, bio bih u velikom problemu.

Prema njegovim rečima, na toj kapuljači je njegov DNK i možda drugog lica, a tvrdi i da bi mogao da prepozna osobu koja je učestvovala u njegovom kidnapovanju, a nije nosila masku.

On ističe da se nije skoro video ni sa jednim liderom opozicije, dok se od političara video sa Nenadom čankom pre šest meseci, najverovatnije u Skuštini Srbije, odnosno Goranom Vesićem za vreme manifestacije Gvozdeni puk.

Cvetković je, na konstatciju da je u 14:30 krenuo put Beograda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović su već u 15 sati držali konferenciju za novinare, rekao da se tokom putovanja čuo sa ministrom policije.

On je istakao da ne veruje da je bilo zlonamernih sugestija na toj konferenciji, ali da mu se ne dopada Vučićeva izjava „on je u našim rukama i biće još dugo“.

Cvetković je na početku konferencije pred medijima pokušao da pozove tužioca „Batu Kneževića“, koji je bio nedostupan, a potom se pred medijima presvukao u majicu na kojoj je pisalo „#EUdoMore“ za slobodu medija.

1 komentar za: “Stefan Cvetković traži međunarodnu istragu o njegovoj otmici

  1. zoran

    iako sam protivnik politike Vuciceve trnutno i politike Sns koja je nastavak pogroma srba samo sad u Srbiji ipak o ovom slucaju reci cu sledece:
    podignut aparat da se pronadje ovaj covek i tako bi trebalo za svakog
    Recenica necu da se pravdam je smesna jer ta istraga je kostala sve grajdane i podignut je aparat i mozda smanjena bezbednost drugih grajdjana u tom trenutku dok su bili zaokupljeni nestankom ovog lelemuda ( sad me vec nervira) a za to necu da s epravdam ,e onda bato plati troskove pa se busaj… ili u mardelj dok ne setis se i majcinog mleka …. dosta zapadnih normativa laznih koja ne vaze nigde nego kod poltronskih vlasti poput ove nase… jel mmi imamo pravo da se mesamo u zakonodavstvo ijedne druge drzave ….

    20. јун 2018. at 01:28

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend