23. jul 2018.

Advokat: Cvetković ne može održati konferenciju u Beogradu, ima zabranu napuštanja boravišta

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve ne bi trebalo da krene za Beograd gde je trebalo danas u podne da održi konferenciju za medije, jer ima sudsku zabranu napuštanja mesta boravišta i ukoliko napusti teritoriju te opštine, moguće je da će biti priveden, izjavio je danas njegov advokat Gordan Medaković.

“On ne može da izađe iz Bele Crkve dok se to rešenje ne promeni. Ukoliko prekrši sudsku zabranu, postoji mogućnost da ode u pritvor. Uložićemo žalbu na to rešenje, ali ja mu ne savetujem da krene za Beograd”, rekao je Medaković agenciji Beta.

Stefan Cvetković je rekao da će bez obzira na meru zabrane on naći načina da se obrati javnosti, “makar putem interneta”.

On je ranije najavio da će na konferenciji za novinare u Beogradu govoriti i o tome “kako funkcioniše sprega kvazipolitike organizovanog kriminala i kriminalne propagande u Srbiji”, piše u najavi na sajtu Medija centra.

Cvetković je ranije Beta rekao da će na konferenciji za medije izneti sve detalje od interesa za javnost, uključujući i njegove navode da su u sredu uveče pucali na njegov automobil.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je slučaj novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića “veoma neobičan”.

On je dodao da se u najmanju ruku mnogo toga ne slaže u izjavama koje je o doživljenim napadima dao na saslušanju.

Stefanović je podsetio da Bela Crkva nije toliko mala da niko ne bi čuo pucanj da ga je bilo, a kamoli više pucnjeva ili rafal.

“Malo je čudno, nema ni čaure, ni svedoka, ni tragova od metaka, u najmanju ruku mnogo toga se ne slaže, ali ćemo sačekati rezultate. Nameće se zaključak da se nešto ne slaže ni sada, ni u slučaju otmice tokom koje je Cvetković telefonirao i slao poruke i naveo da su ga otmičari na kraju pitali gde želi da ga ostave”, rekao je Stefanović.

Novinar iz Bele Crkve naveo je da su u sredu uveče nepoznate osobe pucale na njega, a da ga je zatim sutradan oko 11.00 policija privela da da izjavu u svojstvu građanina.

U Višem javnom tužilaštvu u Pančevu je rečeno da je to tužilaštvo formiralo predmet i pokrenulo predistražni postupak.

Prethodno, Cvetković je bio nestao sredinom prošlog meseca i pojavio se nakon dva dana, tvrdeći da je kidnapovan.

U potragu za Cvetkovićem tada su bili uključeni pripadnici Žandarmerije, BIA, kriminalističke policije, ronioci, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova.

Međutim, Osnovno javno tužilaštvo u Vršcu i Više javno tužilaštvo u Pančevu su protiv novinara iz Bele Crkve pokrenuli istragu i podigli krivičnu prijavu zbog lažnog prijavljivanja otmice.

U okviru te istrage, njemu je u petak oduzet pasoš.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend