23. jul 2018.

Ekvador ukida azil Džulijanu Asanžu?

Američki istraživački novinar Glen Grinvald je objavio da je Ekvador sve bliži odluci da ukine azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i izbaci ga iz svoje ambasade u Londonu.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno u petak je posetio Veliku Britaniju gde se sastao se tamošnjim zvaničnicima kako bi napravio sporazum pod kojim bi azil Asanžu bio ukinut, a on predat britanskim vlastima, objavio je Grinvald na svojoj internet stranici Intersept.

Grinvald navodi, pozivajući se na izvore bliske ekvadorskom predsedniku i ministarstvu spoljnih poslova, da bi već početkom naredne nedelje Asanž mogao biti izbačen iz ambasade Ekvadora.

Australijski državljanin Asanž nalazi se u ambasadi Ekvadora od 2012. godine, nakon što je u Švedskoj optužen za seksualni napad. Unutar ambasade ne sme da bude uhapšen.

Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, ali mu u Britaniji i dalje preti hapšenje jer se tada nije odzazvao na sudski poziv.

Asanž je tada verovao, kao uostalom i sada, da će, ako napusti zgradu ambasade, biti izručen SAD gde će biti ispitan o aktivnostima Vikiliksa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend