23. jul 2018.

Između neznanja i namere

Lažnih vesti je bilo i uvek će ih biti, izjavio je FoNetu novinar agencije Beta Vukašin Obradović, koji smatra da je okruženje danas promenjeno i da je istina krajnje relativizovana, pa lažne vesti dobijaju svoje "pravo značenje i smisao".

Foto: Medija centar Beograd

On je, u okviru serijala Pres Ekstra, konstatovao da lažne vesti, u zavisnosti od okruženja, kreiraju i novinari i političari.

Obradović je novinarki Ivani Šanjević pomenuo primer Francuske, gde i parlament i predsednik Emanuel Makron govore o zakonskom okviru koji bi u vreme predizbornih kampanja sprečio širenje lažnih vesti.

To nije rešenje ni za Francusku, ni za Srbiju, ocenio je Obradović, komentarišući najavu osnivanja vladine radne grupe za borbu protiv lažnih vesti.

On je predočio da su u Srbiji lažne vesti prisutne u tradicionalnim medijima, a radi se zapravo novinarima i medijima koji se ne bave novinarstvom, već propagandom.

Nisam bio žrtva lažnih vesti, već laži, podsetio je Obradović, misleći na aludirajući na neistine da je bio deo grupe koja je spremala i učestvovala u navodoj priprem atentata na Aleksandra Vučića.

Prema stavu Obradovića, lažne vesti mogu biti posledica neznanja i profesionalnog nemara, ali i čiste namere da se lansiranjem neistina obmanjuje javnost.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend