23. jul 2018.

„Novinarstvo i pretpostavka nevinosti” – transkript debate

Zbog velikog interesovanja kolega i javnosti, Udruženje novinara Srbije (UNS) objavljuje transkript sa okruglog stola „Novinarstvo i pretpostavka nevinosti” koji su 18. jula organizovali UNS i Misija OEBS-a u Srbiji.

VLADIMIR RADOMIROVIĆ:

Dobar dan i dobro došli u Pres centar Udruženja novinara Srbije na okrugli sto „Novinarstvo i pretpostavka nevinosti“, koji zajedno organizuju Udruženje novinara Srbije i Misija organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji.

Učesnici našeg okruglog stola su Veran Matić, koji je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i urednik Informativnog programa B92, Jugoslav Tintor, advokat i predsednik Advokatske komore Beograda, Omer Hadžiomerović, sudija i zamenik predsednika Društva sudija Srbije, njegov kolega, advokat Zdenko Tomanović i naš kolega, novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Razgovaraćemo o tome šta je pretpostavka nevinosti, kako se ona krši, i ko je zapravo krši. Pošto smo poslednje dve nedelje imali jednu žestoku razmenu mišljenja i stavova između, pre svega, Verana Matića koji je pokrenuo pitanje suđenja optuženima za ubistvo našeg kolege Slavka Ćuruvije. To suđenje, kao što znate, traje više od dve godine i za sada mu se još ne vidi kraj. Veran Matić je u jednom intervjuu govorio o tim problemima koje je uočio tokom ovog suđenja, što je bio povod da najpre Društvo sudija reaguje, tvrdeći da je Veran Matić prekršio pretpostavku nevinosti optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, a zatim je i Advokatska komora Beograda uputila predlog Ministarstvu pravde da se u Krivični zakonik uvede delo komentarisanja, odnosno kršenja pretpostavke nevinosti, koje bi se odnosilo ne samo na funkcionere, dakle predstavnike izvršne vlasti, već i na novinare i urednike i predloge da se svako kršenje pretpostavke nevinosti kažnjava zatvorskom kaznom do tri godine. Dakle, konačno reagovao je i Visoki savet sudstva koji je takođe optužio kolegu Matića da krši pretpostavku nevinosti i to je sve povod za ovaj današnji okrugli sto na kojem ćemo razmeniti stavove, i nadam se, doći do nekih zajedničkih predloga i ideja. Na početku bih dao reč Veranu Matiću, od koga je sve ovo i počelo.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Udruženja novinara Srbije

[povezaneprice]

1 komentar za: “„Novinarstvo i pretpostavka nevinosti” – transkript debate

  1. Kiki

    Kako su onda medicinska struka i ministarstvo zdravlja dopustili sebi da diktiraju zakone koji sami polaze od pretpostavke saglasnosti s njima i to u ime svih građana a u odnosu na ono što im ne pripada a to su tuđa tela? Oni pretpostavljaju da se svi slažu sa njima da njihovim institucijama predaju svoja tela i postanu donori organa za transplantacije. Osudili su nas unapred na donorstvo samo na osnovu pretpostavke da smo donori dakle bez dokaza. Zašto onda traže pretpostavku nevinosti za sebe a ne daju je građanima?

    25. јул 2018. at 08:12

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend