19. jul 2018.

Burna rasprava – novinari ujedinjeni u osudi inicijative AKB

Incijativa Advokatske komore Beograda, po kojoj bi državni funkcioneri bili kažnjeni ako prekrše pretpostavku nevinosti novčanom i zatvorskom kaznom, a koja se odnosi i na novinare koji takve izjave prenesu, izazvala je buru među novinarima. Panel UNS-a organizovan tim povodom završen je posle tri sata burne rasprave - bez saglasnosti.

Vladimir Radomirović i Veran Matić (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Novinar koji je preneo izjavu Aleksandra Vučića o Dragoslavu Kosmajcu trebalo bi da bude kažnjen novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, jer je predsednik države prekršio pretpostavku nevinosti čoveka koji nikada nije osuđen za šverc narkotika. To predlaže Advokatska komora Beograda (AKB) na čijem čelu je Jugoslav Tintor.

„Mi smo i u našoj inicijativi se osvrnuli na značajan broj slučajeva koji pokazuje da ta pojava poprima oblik da se očigledno ne može delotovono zaštititi pretpostavka nevinosti kao neophodna pretpostavka ostvarenja prava na pravično suđenje u ovoj zemlji. Mi, kao AKB, to smatramo i to je razlog zašto smo takvu inicijativu uputili“, objašnjava Tintor.

Od te inicijative ogradila se Advokatska komora Beorgada koju predvodi Vladimir Gajić, ali i pojedini advokati. Zdenko Tomanović ušao je u oštru raspravu sa Tintorom.

Tomanović: Hajde da počnemo od države i od političara

Tintor: Ovo se odnosi na političku elitu.

Tomanović: E ne, e vidi, nemoj da mi podmećeš.

Tintor: Prvo su oni navedeni.

Tomanović: Samo dozvoli, nemoj da mi podmećeš ono što znamo i ti i ja da se kod nas zloupotrebljava. Ja ne mogu i neću da se oslonim na loše pravosuđe, političkim kriterijumima izabrane sudije, na dominantnost naše političke elite koja treba da procenjuje koji novinar je kada prekršio pretpostavku nevinosti, e to ne može.

Tintor: Ne procenjuju oni nego sud.

Tomanović: A ko je sud.

Tintor: Aha, onda sud je politika.

Tomanović: E sad čekaj, ja sam rekao vrlo precizno i ti znaš da je to istina, mi nemamo i, ponavljam, nemamo nezavisno sudstvo. Tačka. I to je vrlo nesporno.

Do inicijative dela advokata kojom bi bili sankcionisani državni službenici koji iznose neistine, ali i novinari koji takve izjave prenesu, došlo je nakon saopštenja Komisije za istraživanje ubistava novinara da postoji niz nelogičnosti koje ukazuju na to da sud ima nameru da oslobodi optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. To je otvorilo niz pitanja, na koje nije bilo odgovora.

„Novinar bi morao da vodi računa o tome kakav će efekat proizvesti njegovo mišljenje, nije samo kao ja mislim pa to kažem, nismo mi u kafani pa smo to pričali, pogotovo kada to dođe od jednog uglednog novinara, od nekoga ko je bio član komisije, to u javnosti može da stvori taj utisak“, smatra Omer Hadžiomerović iz Društva sudija Srbije.

Novinarka Ljiljana Smajlović odgovara da „novinari baš žele da stvore taj utisak u javnosti“.

„To je naše mišljenje koje vi nama zabranjujete, a vi podmećete Veranu Matiću kad kažete da bi moglo da se protumači da je on rekao da će sud da oslobodi, on je tačno rekao to što je rekao, nemojte da mu podmećete i kažete izdali smo saopštenje jer bi se moglo protumačiti. Objasnite nam šta je problem u onom što je on rekao, da mi hoćemo da kažemo da je naš utisak i voleli bi da i javnost deli naš utisak da nešto nije u redu sa tim suđenjem, zašto nam je zabranjeno da to kažemo, zašto nam Društvo sudija Srbije od svih institucija u zemlji zabranjuje da to kažemo i objašnjava da time kršimo krivični zakon“, rekla je Smajlović.

Novinari su ujedinjeni u osudi inicijative Advokatske komore Beograda, kojom bi, zbog prenošenja zvaničnih izjava, ponovo bili sankcionisani. U tome vide pokušaj da se Srbija vrati mračno doba s kraja devedesetih, kada je donet zakon o informisanju kojim su nezavisni mediji drakonski kažnjavani i zatvarani.

Na taj način je država vršila sistemsku hajku na medije, kaže Veran Matić.

„Da vas podsetim, sudije su donosile drakonske presude za veoma često potpuno nedostatak bilo kakvog krivičnog dela i onda se u roku od 24 i li 48 sati morala naplatiti ta finansijska kazna. Time je uništeno nekoliko medija, a među prvima Dnevni telegraf i Evropljanin“, rekao je Matić.

Vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina bio je novinar Slavko Ćuruvija, koji je ubijen pre skoro dve decenije – 11. aprila 1999. godine, a suđenje za to i dalje traje.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend