19. jul 2018.

Novinar Filip Mladenović podneo tužbu protiv države

Novinar iz Beograda Filip Mladenović, koji je priveden zbog navodnog nasilja u porodici, a potom pušten kada je sud utvrdio da je došlo do zamene identiteta, odnosno „sistemske greške" danas je podneo prigovor Ministarstvu pravde, Visokom savetu sudstva i Višem sudu u Beogradu, a nakon njihovog odgovora namerava da tuži državu zbog pretrpljenog maltretiranja.

Naime, Mladenovića je u noći između 15. i 16. jula, u vozu koji saobraća na relaciji Bar – Beograd, granična policija u Prijepolju privela pod obrazloženjem da se nalazi na poternici i uručila mu poziv radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku.

– Nisam znao o čemu se radi. Policija mi je objasnila da se nalazim na poternici zbog krivičnog dela nasilja u porodici – kaže Mladenović za Danas. NJemu je nakon privođenja uručen poziv za saslušanje.

– Policija je sve vreme bila korektna. Priznajem da sam osećao veliki strah dok sam dolazio do Beograda, jer nisam znao o čemu se radi. Tek kada sam došao u sud, rekli su mi da se radi o grešci. U prijavi ništa nije tačno, sem JMBG-a. Pogrešno je ime, adresa, a rubrika zanimanje – prazna. Ovo je skandal koji samo pokazuje u kakvom je stanju naše pravosuđe – ističe Mladenović. On sumnja da je reč o sistemskoj grešci, kako mu je objašnjeno.

– Kako je moguće da moj matični broj bude na poternici nekog ko je optužen za nasilje u porodici? Zbog toga sam podneo prigovor protiv sudije koja je izdala poternicu i tražio da se sve istraži. Ovo su tipične putinovsko-erdoganovske metode obračuna sa novinarima. Prvo imate upozorenje, što sam doživljavao radeći na RTS-u, onda dobijete otkaz, pa ako i dalje nastavite da ne shvatate poruku, slede ovakvi procesi – navodi Mladenović. Maltretiranje i strah koji je preživeo, dodaje, samo su deo toga.

– To je pokazna vežba sistema – zaključuje. Nakon što dobije odgovor od sudskih institucija kojima je uložio prigovor na rad, naš sagovornik namerava da tuži državu zbog pretrpljenog bola, straha i narušavanja ugleda.

S druge strane, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže za Danas da su takve greške ipak moguće.

– Nisam upoznat sa slučajem, ne znam detalje i zato ne mogu da komentarišem. Ali generalno, ovakvi propusti u sistemu su mogući. Ne mora da znači da je postojala nekakva loša namera – zaključuje Šabić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend