18. maj 2018.

Knjiga i portal ‘Stop mobingu!’ novinara Filipa Mladenovića predstavljeni u Beogradu

Novinar Filip Mladenović predstavio je danas u Beogradu svoju knjigu i portal "STOP MOBINGU!", koji zaposlenima u stalnom ili honorarnom odnosu kako u medijima, tako i u svim drugim preduzećima detaljno pruža informacije o zlostavljanju na radu, odnosno o zaštiti elementarnih radnih i ljudskih prava sudskim putem.

Mladenović je na konferenciji za novinare u Medija centru kazao da je knjigu posvetio novinarki Jasminki Kocijan koja je preminula prošle godine u 59. godini od posledice teške bolesti.

„Njen odlazak i njena bolest direktno su vezani za mobing koji je doživela u agenciji Tanjug. Zlostavljanje na radu započelo je nakon što je ona na svom privatnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk 5. februara 2014. godine objavila komentar – da su sprečeni aktivisti Crvenog krsta da pruže pomoć zavejanim u Feketiću u akciji spasavanja u kojoj je između ostalog učestvovao tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić“, kazao je on.

Istakao je da je nju zbog tog jednog jedinog komentara na društvenoj mreži, koji je postavila na svom profilu iz svoje kuće, doživela zlostavljanje od direktorke Tanjuga Branke Đukić, zbog čega je podnela tužbu za mobing Višem sudu u Beogradu, ali da je sudija odugovlačila proces.

„Jasminka nažalost posle tri godine nije doživela presudu. Umrla je ne doživevši sudsku satisfakciju“, kazao je on.

Najavio je i da će uskoro biti završena i aplikacija „STOP MOBINGU!“ i dodao da danas predstavljeni portal treba da svima pruži savete kako da podnesu tužbu.

Prema njegovim rečima, na portalu je dostupan gotov obrazac tužbe koju korisnici mogu da kopiraju i popune ličnim podacima prateći objašnjenje na sajtu i predaju ga sudu. On je kazao da Srbiji treba zakon i komisija za ispitivanje mobingcida, koji je masovno rasprostranjen zemljom zbog čega veliki broj radnika oboljeva.

Mladenović je kazao da se u Srbiji ne primenjuje poseban kolektivni ugovor, da o tome čak ne sme ni da se razgovara, a da pritom novinari dobijaju otkaze putem SMS poruka.

„NUNS pokušava nešto da promeni, ali uzalud“, rekao je on i poručio da želi da pomogne borbi protiv pljačkaške i divljačke verzije kapitalizma u Srbiji i da ohrabri one koji pate zbog zlostavljanja na radu.

Poručio je da se nada da će knjiga biti sigurna kuća za sve zlostavljanje u Srbiji i lek za mobingcide.

„Živela sloboda medija u Srbiji“, kazao je on.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić napisao je pogovor za knjigu „STOP MOBINGU!“.

„Filipa znam 40 godina. Zajedno smo tukli prve bitke za slobodu 80-tih, a iste bitke tučemo i dan danas“, kazao je Lekić.

Prema njegovim rečima, Mladenović je intolerantan na oklevanje, drčan, glasan i jasna čovek koji ne podnosi nepravdu.“Uprkos mišljenju da najmanje greši onaj koji ćuti, mislio je da je ćutanje grešno. Pokreće ga inercija nepravde. Načelo mu je da ne greši onaj koji ćuti, mislio je da je ćutanje grešno“, kazao je Lekić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend