28. mar 2019.

„Mediji imaju pravo da komentarišu sudske postupke“

Mediji imaju pravo da komentarišu sudske postupke na objektivan način, koji ne otežava vođenje postupka, ocenila je danas sudija Vrhovnog kasacionog suda Katarina Manojlović Andrić, a novinarka Ljiljana Smajlović smatra da ne treba tražiti od novinara da se uzdrže od pisanja o pojedinim suđenjima do pravosnažne presude.

Konferencija „Odnos suda i medija“ (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Manojlović Andrić je u Beogradu, na konferenciji o odnosu suda i medija, istakla da je sloboda medija višeslojna i da se ne sme ugroziti pravo na pravično suđenje i privatnost, kao i prava deteta.

Pojedini tabloidni listovi iznose informacije iz istraga sa iskazima osumnjičenih i citatima iz izjava svedoka, konstatovala je Manojlović Andrić i ukazala da se time može dovesti u pitanje presuda, ugled i autoritet suda.

Ona je istakla da pravosudni organi ne mogu da diktiraju tehniku i način rada novinara, ali da postoji Zakon o javnom informisanju i evropska sudska praksa.

Posebno je važno zaštititi identitet maloletnika u sudskim postupcima, savetovala je Manojlović Andrić i dodala da mediji to i čine, ali da se povremeno iz posrednih informacija u tekstovima može utvrditi identitet deteta.

Smajlović je ocenila da se sa suđenja mora izveštavati na osnovu „čvrste činjenične osnove“, ali nije saglasna sa stavom da se mora čekati pravosnažna presuda da bi se pisalo o određenom slučaju.

Ona smatra da je iskustvo i u Srbiji i u svetu pokazalo da je prisustvo javnosti u pravosudnim postupcima donelo više pozitivnog nego negativnog.

Kao primer, Smajlović je navela slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, ističući da se za taj slučaj ne bi ni znalo da turski mediji nisu objavili informacije koje im je dala tamošnja vlast.

Smajlović je ocenila i da je izveštavanje u Srbiji sa suđenja optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije „bilo oskudno“.

Osnovni problem kod nas su slabo i siromašno novinarstvo i to što se ne piše sa čvrstom činjeničnom osnovom, ukazala je Smajlović i navela primer Velike Britanije u kojoj se objavljuju transkripti sa suđenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend