26. jul 2018.

Matić: AK ne može novinarima da oduzme njihovo pravo da se bore protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

„Ono što Jugoslav Tintor može jeste da komoru koju vodi pretvori u logističku podršku advokatima koji brane šefove Službe državne bezbednosti  i njihove pomoćnike optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. Bojim se da je u tome već uspeo. U nastojanju da naškodi novinarima, naneo je štetu sopstvenoj profesiji“, navodi Veran Matić u reakciji na pismo Jugoslava Tintora

Veran Matić (foto: Nebojša Babić)

Saopštenje predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara, Verana Matića prenosimo u celini:

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor lažno je optužio Komisiju za istraživanje ubistva novinara da je „vršila pritisak“ da se u sudski postupak uzmu izjave koje nisu date pred tužilaštvom ili sudom. Kada sam od njega tražio da dokaže tu tvrdnju, Tintor je bio prisiljen da prizna da novine čita sa nerazumevanjem. Ispostavilo se da je meni pripisao rečenice koje je pronašao u tekstu drugog novinara.

Tada je promenio taktiku i odlučio da mi oduzme status novinara, tvrdeći da sam taj status izgubio ulaskom u Komisiju za istraživanje ubistava novinara, budući da je tu Komisiju osnovala Vlada Srbije.

Sudeći po stavu predsednika Advokatske komore Beograda, dakle, ako ubijenog kolegu ne prepustiš zaboravu a odgovornima za ubistvo novinara ne dozvoliš da uživaju u nekažnjivosti zločina nad novinarima, koja traje skoro dve decenije, gubiš pravo da budeš novinar i da se slobodno izražavaš u toj profesiji.

To neće moći. Nema Advokatska komora to pravo da novinarima oduzme njihovo pravo da budu novinari i da se bore protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Advokatska komora ne može i ne sme da novinarima u Srbiji oduzima pravo da slobodno kritikuju pravosuđe. Zastrašivanje novinara neće proći, kao ni Tintorova inicijativa da se kriminalizuje sloboda mišljenja i da se trogodišnjim zatvorom kažnjavaju novinari i urednici koji kritikuju sudove.

Ono što Jugoslav Tintor može jeste da komoru koju vodi pretvori u logističku podršku advokatima koji brane šefove Službe državne bezbednosti  i njihove pomoćnike optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije. Bojim se da je u tome već uspeo. U nastojanju da naškodi novinarima, naneo je štetu sopstvenoj profesiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend