26. jul 2018.

Dva slučaja kršenja pretpostavke nevinosti

Pre neki dan je Advokatska komora Beograda predložila da se uvede novo krivično delo - kršenje pretpostavke nevinosti. Kazne su drakonske – prekršiocu preti kazna do tri godine zatvora, i novčana kazna pride. Nekako se zgodno namestilo da prvi kandidat za ovu kaznu bude Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara koji nije spominjao optužene nego proceduru, to jest - sudiju, ali šta sad. Niko, kažu advokati, ne sme da krši pretpostavku nevinosti (znate, ono, da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica).

Specijalni sud, foto: Jana Nikolić, SĆF

Pre neki dan je Advokatska komora Beograda predložila da se uvede novo krivično delo – kršenje pretpostavke nevinosti. Kazne su drakonske – prekršiocu preti kazna do tri godine zatvora, i novčana kazna pride. Nekako se zgodno namestilo da prvi kandidat za ovu kaznu bude Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara koji nije spominjao optužene nego proceduru, to jest – sudiju, ali šta sad. Niko, kažu advokati, ne sme da krši pretpostavku nevinosti (znate, ono, da je svako nevin dok mu se ne dokaže krivica).

Da krenemo od početka. Pretpostavka nevinosti nema nikakve veze sa mnom i sa vama. Mi možemo da pišemo, štampamo, ili (ako smo ludi) da stavimo na bilbord svaku svoju ocenu i zaključak o bilo kome i bilo čemu, a onaj ko se time nađe pogođenim ima pravo da nas tuži za uvredu, ili za klevetu. Ali, ovde ne važi pretpostavka nevinosti. Zašto? Zato što pretpostavka nevinosti važi samo u sudskom postupku i važi samo za učesnike tog postupka. Ako nema postupka – nema pretpostavke nevinosti.

[povezaneprice]

I tu dolazimo do prvog slučaja koji sam spomenula u naslovu. Pre par nedelja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o nekim ministrima iz Hongkonga i iz Senegala koji su davali mito nekim afričkim zvaničnicima: “To je neka ozbiljna međunarodna banda lopova, to nisam do kraja istražio, ali sada ćemo sve da tražimo od američkih službi. To je neka ozbiljna skupina lopova na međunarodnom nivou, predvođena Vukom Jeremićem… Nije to od juče, to smo znali odavno.“

I sad je pitanje – je li Vučić ovom – ničim potkrepljenom izjavom – prekršio pretpostavku nevinosti? Nije, jer sudski postupak protiv Jeremića ne postoji! Ali je prekršeno sve drugo! Gde to ima, da predsednik države optužuje svog političkog protivnika da je predvodnik ozbiljne skupine lopova, a da u istoj rečenici kaže kako on to „nije do kraja istražio“? A kad Jeremić podnese tužbu, predsednik države pobegne od suđenja, pozivajući se na predsednički imunitet! U najmanju ruku nisko, zlokobno i tužno …

I tako dođosmo do drugog slučaja iz naslova, a to je situacija kada je sudski postupak u toku. Tada se aktivira pretpostavka nevinosti, koja u stvari nalaže sudiji da ne veruje tužiocu na reč, već da taj svaku optužbu mora da dokaže. Što reče jedan ugledni sudija – pretpostavka nevinosti je u stvari pretpostavka da tužilac laže dok ne dokaže suprotno! I sad, kakve to veze ima sa nama, koji smo izvan sudnice, i koji to suđenje pratimo iz novina?

Ako su suđenja javna – valjda o njima sme i da se govori! Kako je onda Veran Matić prekršio pretpostavku nevinosti? Ako Apelacioni sud dva puta poništava rešenje prvostepenog suda da izuzme ključne dokaze Tužilaštva protiv optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije – zašto je onda Matiću zabranjeno da završi misao i zaključi „da to zaista vodi nameri da se oduka o oslobađanju optuženih donese mnogo pre kraja suđenja“? Treba li Matić zbog ovih reči da odleži barem tri godine, kako predlaže ta advokatska komora, pa da nikom ne padne na pamet ni da pomisli da izvesti bilo šta sa nekog suđenja?

Zato, pazite se. Po tom novom krivičnom zakonu, političari će i dalje moći nekažnjeno da blate koga hoće i koliko hoće, da ih nazivaju lopovima, šefovima narko mafija ili kako im bude zgodno! Ovaj zakon se neće odnositi na njih, jer dok nema sudskog postupka (a uglavnom ga nema), oni zaista ne krše pretpostavku nevinosti! Ovakva zatvorska kazna preti onima koji komentarišu sudske postupke, a to su – ko – mediji. Da čovek zažali za verbalnim deliktom i čuvenim članom 133 KZ SFRJ, gde se barem tražilo da kažeš nešto zlonamerno i neistinito, dok te sad osuda može snaći i kada istinito i bez ikakve namere prenosiš i komentarišeš događaje.

I sad, budi novinar. Imaj svoje mišljenje. Izveštavaj sa suđenja, ako smeš. Ili barem opsuj vladu kad kreneš na železničku stanicu, pa ne umeš ni da je nađeš. Ne igraj se. Dosta su nas trpeli. Vreme je da ućutimo.

2 komentara za: “Dva slučaja kršenja pretpostavke nevinosti

  1. Nexus

    Tekst kao britka sablja, svaka cast.

    27. јул 2018. at 15:31
  2. Dejan

    Briljantno.

    27. јул 2018. at 15:33

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend