14. jun 2018.

Nestao novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve noćas je nestao. Na ulici pronađen automobil koji je koristio, sa upaljenim svetlima i otvorenim vozačevim vratima. Udruženja traže da policija uradi sve i pronađe Cvetkovića. Aleksandar Vučić kaže kako ga ministar policije i načelnik BIA svakih 15 minuta obaveštavaju o istrazi

Stefan Cvetković (foto: Medija centar Beograd)

Pronađen je njegov automobil, kojem je motor radio. Očevici su ispričali da su na automobilu bila otvorena vrata i da je pored pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.

Agencija Beta je pokušala da stupi u kontakt sa Cvetkovićem, ali su mu svi poznati mobilni telefoni bili isključeni.

Izvor Bete je rekao da je policija obaveštena o nestanku novinara i da je u toku intenzivna potraga za njim.

Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.

On je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

“Nisu imali drugi način da dođu do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”, rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

On je u februaru mesecu u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom “Koliko košta likvidacija na severu Kosova”, kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Pročitajte OVDE o pretnjama upućivanim Stefanu Cvetkoviću.

Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

MEDIJSKE ASOCIJACIJE: ZAHTEVAMO OD POLICIJE DA NOVINARA PRONAĐE U NAJKRAĆEM ROKU

Duboko smo zabrinuti za sudbinu Stefana Cvetkovića, novinara iz Bele Crkve koji je sinoć nestao u ovom gradu, i zahtevamo od policije i tužilaštva da hitno angažuju sve raspoložive resurse kako bi bio pronađen u najkraćem roku, kaže se u saopštenju koje su potpisali Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres (LP), Asocijacija medija (AM), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Slavko Ćuruvija fondacija.

„Izražavamo snažnu podršku Stefanovoj porodici, prijateljima i kolegama u mučnim trenucima iščekivanja informacija o nestanku i u nadi da je Stefan dobro“, kaže se u ovom saopštenju i podseća da se Stefan Cvetković ranije u više navrata žalio na pretnje i pritiske iz političkih i ekonomskih centara moći.

„Proteklih meseci je radio na istraživanju okolnosti ubistva kosovskog političara Olivera Ivanovića. Po sopstvenim tvrdnjama, 19. maja zadržan je na administrativnom prelazu Jarinje radi ispitivanja u vezi sa ovim slučajem, a u februaru je u Beogradu održao konferenciju za štampu na kojoj je pokazao fotografije osoba koje su navodno umešane u ubistvo. Prošle godine je bio nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po tužbama funkcionera Srpske napredne stranke“, ukazuju LP, AM, ANEM, AOM i SĆF.

NUNS i NDNV zahtevaju najintenzivniju policijsku potragu za nestalim novinarom

Policija mora da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem iz Bele Crkve, zahtevaju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

NUNS i NDNV smatraju da nestanak Cvetkovića mora najozbiljnije da zabrine ne samo policiju Bele Crkve već i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, jer se novinar proteklih godina više puta žalio da mu prete iz političko-kriminogenih krugova.

Povodom nestanka novinara NUNS i NDNV podsećaju i na Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara između MUP Srbije, Republičkog javnog tužilaštva i 7 novinarskih i medijskih udruženja koji je potpisan krajem 2016. sa osnovnim ciljem da se uspostavi efikasnija krivičnopravna zaštita novinara.

NUNS i NDNV podsećaju i da je 19. maja ove godine Stefan Cvetković javno ispričao da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i da je kasnije od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je zadržan i ispitivan po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića, te da je “došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu”. Nekoliko meseci ranije Cvetković je na konferenciji za novinare izneo tvrdnju da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

U martu 2017. Stefan Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po privatnim tužbama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke. Novinar se žalio na presude a sudski prostupak još nije pravosnažno okončan, ukazuju NUNS i NDNV.

Vučić: Svakih 15 minuta me Stefanović i Gašić izveštavaju o rezultatima potrage

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su svi resursi na raspolaganju policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) u pronalaženju novinara Stefana Cvetkovića, čiji je nestanak noćas prijavljen u Beloj Crkvi.

On je kazao da ga „svakih 15 minuta“ o rezultatima potrage za nestalim novinarom izveštavaju ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić.

„Nadam se da će uspeti da reše taj slučaj, više podataka ne mogu da iznosim u javnost“, kazao je Vučić.

MUP Srbije saopštio je ranije danas da je angažovao više organizacionih jedinica koje tragaju za nestalim novinarom iz Bele Crkve Stefanom Cvetkovićem, kao i da se obavlja pretraga šireg terena gde je pronađeno vozilo koje je on koristio.

Pročitajte OVDE o potrazi za Cvetkovićem.

Kako se navodi u saopštenju, u Belu Crkvu je iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova koji nadleću teren u okolini Bele Crkve.

UNS: Policija da hitno pronađe Stefana Cvetkovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva policiju da što pre pronađe Stefana Cvetkovića, novinara iz Bele Crkve, istraži okolnosti njegovog nestanka i o rezultatima obavesti javnost. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je raspisana potraga za novinarom iz Bele Crkve Stefanom Cvetkovićem nakon što je noćas pronađeno njegovo napušteno vozilo na kome su bila otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla. Podsetimo, Cvetković se proteklih godina više puta žalio da mu prete „političko-tajkunski moćnici“. On je maja ove godine naveo i da je bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, zbog toga što je, kako je rekao, radio na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

Cvetković je prošle godine bio, zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka, nepravosnažno osuđen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Sejdinović: Opštinski funkcioner nazvao slučaj „kriminalnim ubistvom“

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je danas da ima informacije da je pomoćnik predsednika opštine Bela Crkva, u kojoj je nestao novinar Stefan Cvetković, Jovan Daja odbio da odloži sednicu Skupštine opštine zbog tog događaja i da je slučaj nazvao „kriminalnim ubistvom“.

O ovome čitajte u posebnoj VESTI.

Sejdinović je danas, zajedno sa predstavnicom Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Marijom Vukasović razgovarao sa policijom u Beloj Crkvi zbog nestanka novinara Stefana Cvetkovića, a očekuju da tokom dana razgovaraju i sa tužilaštvom.

Sejdinović je agenciji Beta rekao da deluje kao da policija preduzima “dosta toga da problem reši”, da su im kazali šta su sve preduzeli, ali i da su pitali predstavnike udruženja da sa njima podele neka saznanja ako imaju, da su oni to učinili i da su i te činjenice uzete u razmatranje.

“Mi smo ih upoznali sa nekim stvarima, o pretnjama koje je dobijao, o problemima sa lokalnim moćnicima… Bićemo zadovoljni onog trenutka kada budemo znali šta je sa našim kolegom”, rekao je Sejdinović.

On je kazao da Bela Crkva izgleda kao da je pod opsadom.

“Svuda je žandarmerija, pretražuju se jezera, lete helikoprteri, deluje kao vanredna situacija. Angažovani su helikopteri, ronioci, svi tragači”, rekao je Sejdinović.

On je kazao i da udruženja izražavaju ogromnu zabrinutost i da se jako plaše kako vreme prolazi.

“Veoma ozbiljne indicije da je u pitanju ozbiljna stvar i da smo mi bili u pravu kada smo govorili da je bezbednost novinara u Srbiji dramatično ugrožena. Nadam se da će na kraju ovo biti neka vrsta hepi enda i da ćemo pronaći Stefana Cvetkovića živog i zdravog”, rekao je Sejdinović.

Regionalna platforma: Pronađite novinara Stefana Cvetkovića

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zapadnog Balkana izrazila je zabrinutost zbog nestanka srpskog novinara Stefana Cvetkovića i pozdravila “brzu akciju policije u potrazi za Cvetkovićem”.

Ta asocijacija pridružila se zahtevu NUNS-a da nadležni nastave efikasnu istragu i iskoriste sve resurse za pronalazak Cvetkovića.

Platforma zastupa više od 8.000 članova Udruženja novinara Bosne i Hercegovine, Sindikata novinara Crne Gore, Hrvatskog novinarskog društva, Udruženja novinara Kosova, Udruženja novinara Makedonije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U noći između 13. i 14. juna u Beloj Crkvi prijavljen je nestanak Cvetkovića. Lokalna policija je potvrdila da je njegov automobil pronađen parkiran sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima. Njegovi mobilni telefoni su isključeni.

Cvetković je u žižu javnosti dospeo pisanjem o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Po povratku sa Kosova u maju, kosovska policija zadržala ga je šest sati zbog kontakata koje je napravio u toku istraživanja.

Cvetkoviću je ranije prećeno zbog novinarskog rada. Njegov automobil bio je oštećen nakon što su ga lokalni zvaničnici obeležili “legitimnimnom metom” i “stranim plaćenikom”.

“Stefan Cvetković je prijavio niz pretnji koje su dolazile iz raznih kriminalnih i političkih krugova u Srbiji”, rekao je predsednik NUNS Slaviša Lekić i dodao da “njegov nestanak mora biti prioritet lokalne policije i Ministarstva unutrašnjih poslova”.

Regionalna platforma pozvala je zvaničnike u Srbiji da se suzdrže od etiketiranja novinara, a samim tim i davanja legitimiteta nasilju nad novinarima.

U 2018. godini u Srbiji je zabeleženo 13 incidenata protiv novinara, dva fizička napada i 11 verbalnih pretnji i zastrašivanja.

Dezir zabrinut zbog nestanka Cvetkovića

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir danas je izrazio zabrinutost zbog sinoćnog nestanka novinara iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića, prenosi Beta.

“Ja sam duboko zabrinut zbog nestanka Cvetkovića i pozivam srpske vlasti da učine sve kako bi ga našle“, rekao je Dezir, “pozdravljajući to što je policija rasporedila značajne resurse i što predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić pažljivo prati taj slučaj”.

 

IZMENE: Vest je izmenjena poslednji put u 22.06, dodata je izjava Harlema Dezira, predstavnika OEBS-a za medije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend