14. jun 2018.

Spisak svih pretnji koje je Stefan Cvetković prijavio

NUNS je naveo spisak pretnji, koje je novinar Stefan Cvetković prijavljivao NUNS-u i OEBS-u. Navodimo izvode iz baze NUNS-a:

Stefan Cvetković kaže da je obavestio NUNS da je u ranim jutarnjim satima kada je krenuo na put na vozilu video napisanu poruku „mrtav“. On sumnja da preteća poruka može da ima veze sa njegovim izveštavanjam o kriminalnom skladištenju i spaljivanju opasnog otpada u Beloj Crkvi.

30.01.2016.
Zamenik predsednika opštine Bela Crkva Marjan Aleksić uputio je pretnje i polomio mobilni telefon novinaru iz tog mesta Stefanu Cvetkoviću, naveo je Cvetković. Očevici su rekli da se incident dogodio u restoranu Dunavski cvet u mestu Stara Palanka, dvadesetak kilometara od Bele Crkve. Prema njihovim navodima, Aleksić je prišao stolu, za kojim je Cvetković sedeo sa kolegama novinarima iz Produkcione grupe „Mreža“ iz Beograda, i verbalno mu pretio, a kada je primetio da je Cvetković uključio telefon da bi snimio pretnje, Aleksić mu je polupao displej na uređaju.

Decembar 2015.
Stefan Cvetković je izjavio da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, i to nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao „legitimnu metu“, proglašavajući ga „stranim plaćenikom“. Kao drastičan slučaj takvih verbalnih napada, Cvetković navodi postupak pomoćnika predsednika opštine Jovana Daje, koji je više puta tokom poslednjih mesec dana na lokalnom radiju ustvrdio da je „Stefan Cvetković strani plaćenik koji se finasira sredstvima Soroš fondacije sa sedištem u Frankfurtu“.

13.08.2015.
Cvetković je izjavio da je primio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici. Prve anonimne ‘prijateljske sugestije’ da ne bi trebalo da ‘čačka’ zloupotrebe u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine. Kasnije počinju stalne pretnje putem interneta i telefonom. Prete mu klanjem, ubistvom, lomljenjem kičme, ubistvom deteta, odsecanjem jezika, lomljenjem prstiju“.

Cvetković kaže da je pretnje prijavio policiji 13. avgusta 2015. „Odmah posle nemilog događaja dao sam izjavu u policiji u Beloj Crkvi. Nedugo potom dao sam, kako mi je rečeno, po nalogu ministra policije, dopunu izjave. Tom prilikom mi je rečeno da je oformljen tim koji se bavi time. Posle dve nedelje imao sam poziv iz kabineta ministra policije, kada mi je saopšteno da je slučaj u delu telefonskih pretnji rešen i da će se učiniti sve da se otkrije ko je to uradio, kao i da se po tome se intenzivno postupa“, izjavio je Cvetković. On je dodao da mu je iz „PU Pančevo rečeno da ima stalni povišeni nivo nadzora nad porodicom“, i da ga policija „kontaktira na desetak dana“. „U policiji mi je rečeno da sam meta za pretnje bio što sam na konferenciji za novinare postavio pitanje u vezi sa radom Fonda za kapitalne investicije Vojvodine i da su telefon sa koga su one stigle koristila lica koja su bila lišena slobode i osumničena da su oštetila Fond“, precizirao je on. Cvetković je još naveo da ga je što se tiče pretnji putem interneta, „tužilaštvo za visokotehnološki kriminal obavestilo da se radi na tome“, te da je „suženo polje ko bi to mogao da učini“. On je još kazao da je „prijatno iznenađen reakcijom policije u vezi sa ovim slučajem“.

Cvetković je za agenciju Beta rekao da su pretnje počele nakon što je premijeru Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta 2015., postavio pitanje o istragama u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

15.05.2018.
Cvetković je rekao da je jedan muškarac vređao i pretio mu da „ne piše o stvarima o kojima ne treba da piše“. „Pretio mi je smrću, polio me pićem, pljunuo me. Jutros su se pretnje telefonskim putem nastavile. Prijavio sam ga policiji, a kada sam izlazio iz policije, on me je sačekao ispred zgrade i ponovo me napao, nakon čega ga je policija privela“, kazao je Cvetković. On je dodao da sumnja da mu je taj muškarac pretio jer je pisao o laboratorijama za uzgajanje skanka u blizini Bele Crkve.

Srđan Zlatanović je osuđen na kaznu zatvora od 6 meseci koja se neće izvršiti ako okrivljeni u roku od 2 godine ne izvrši novo krivično delo.

Prema OEBS-u:

04. maj 2008.
Na manifestaciji „Gulašijada“ u selu Dupljaja (pokraj Bele Crkve), vlasnika i glavnog urednika nezavisne RTV TNT iz Bele Crkve, Stefana Cvetkovića, napalo je dvadesetak ljudi, naveo je novinar. Cvetković je pokušao da snimi tu grupu kako provocira i psuje lidera Lige Socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka. Pošto su videli da ih snima, pojedinci iz te grupe su krenuli ka Cvetkoviću, pogodili flašom televizijsku kameru i nekoliko puta ga udarili. Ubrzo je stigla policija, a Cvetković tvrdi da su joj napadači rekli da su pristalice Srpske radikalne stranke.

19. jul 2008.
Prema njegovim rečima, bivši policajac Marko Petrović najpre je pretio Stefanu Cvetkoviću, glavnom urednika RTV TNT iz Bele Crkve, a potom ga i pretukao. Incident se dogodio u jednom restoranu u Beloj Crkvi, gde je Cvetković večerao sa svojom devojkom, i gde mu je Pavlović prišao i udario ga pesnicom u glavu. Razlog napada je snimak koji je emitovala najpre RTV TNT, a onda i B92, i na kojem se vidi kako Pavlović – koji je u to vreme policajac – konzumira narkotike. Posle emitovanja tog snimka, Pavlović je suspendovan sa radnog mesta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend