14. jun 2018.

Žandarmerija i ronioci u potrazi za novinarom Cvetkovićem

Pripadnici Žandarmerije i ronioci Ministarstva unutrašnjih poslova intezivno tragaju sa novinarom Stefanom Cvetkovićem koji je kasno sinoć nestao u Beloj Crkvi.

Iz MUP-a za novinare KRIK-a koji su na terenu u Beloj Crkvi kažu da ne znaju tačan broj angažovanih policajaca, ali navode da su u potragu uključene razne jedinice – kriminalistička policija i helikopterska jedinica, vodiči pasa, Žandarmerija i ronioci koji su nedavno krenuli sa pretragom belocrkvanskih jezera i drugih vodotokova.

Niko od policajaca na terenu, kako su rekli za KRIK, nije ovlašćen da daje bilo kakve informacije o potrazi.

 

Deo Beogradske ulice u Beloj Crkvi gde je pronađen automobil Stefana Cvetkovića do malopre je bio zatvoren za građane jer je vršena forenzička istraga.

Neki od žitelja ovog mesta sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali kažu da nisu uznemireni današnjim događajima u Beloj Crkvi, a svedoče da je policija na njihovim ulicama od ranih jutarnjih sati.

Nekoliko meštana kaže da je Cvetković bio jedini novinar u mestu, kao i da su se informisali sa njegove fejsbuk stranice „Belocrkvanske novosti“.

Podsetimo, novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve nestao je noćas, a njegov automobil pronađen je sa otvorenim vratima i upaljenim svetlima.

„Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke ‘polo’ na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla. Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca“, navodi se u saopštenju policije.

Cvetković koji radi kao freelance novinar više puta je dospeo u žižu javnosti zbog pretnji koje su mu navodno upućivane, kao i sudskih procesa koji su bili pokretani protiv njega.

Maja ove godine je, prema njegovim rečima, zadržan u policijskoj stanici na prelazu Jarinje pri povratku sa Kosova, gde je policija od njega tražila da da izjavu i informacije u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Kako je naveo za agenciju Beta, na Kosovo je otišao jer kao novinar istražuje ubistvo Ivanovića, pa je policija izdala rešenje da ga zadrže na prelazu jer su „primetili da sam došao u kontakt sa ljudima koji su im interesantni za istragu“.

U martu prošle godine Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega zbog uvrede i neovlašćenog prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka podnosili funkcioneri Srpske napredne stranke – koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić i funkcioner pančevačkog odbora naprednjaka Dejan Simeunović.

Viši sud u Pančevu je aprila iste godine sve tri presude poništio i vratio ih na ponovno postupanje.

Prema bazi napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 2008. godine je evidentirano osam napada na Stefana Cvetkovića – dva fizička napada, četiri verbalne pretnje, jedan pritisak i jedan napad na imovinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend