16. jun 2018.

Zeman spalio gaće, vredno umetničko delo, i sledi mu prijava

Ogromne crvene gaće, deo hepeninga češke alternativne umetničke grupe Ztohoven koje je, kako je sam rekao, da napravi od novinara budale, spalio u četvrtak češki predsednik Miloš Zeman, vredele bi na tržištu umetničkih dela i nekoliko desetina hiljada evra, a protiv šefa države sprema se krivična prijava zbog ovog postupka.

Zeman je pozvao novinare na tajanstvenu konferenciju za novinare i zabavljao se dva dana nagađanjima čeških medija šta to važno želi da saopšti predsednik u momentu kada Češka već osam meseci nema vladu, da bi na kraju na lomaču pred novinare samo položio ogromne crvene gaće.

To su slavne crvene gaće koje su mu trojica umetnika iz grupe Ztohoven, prerušeni u dimničare u jesen 2015. godine okačili umesto predsedničkog barjaka na krov predsedničkog zamka Hradčani u Pragu da izraze da se mnogi Česi stide svog predsednika.

Gaće koje izdaleka kada se vijore, podsećaju na sovjetsku crvenu zastavu, u skladu sa namerom umetnika postale su zaista simbol toga da se češki predsednik ničega ne stidi, ni vulgarnosti u intervjuima, ni proruskih stavova, a za one Čehe koji poslednjih godina izlaze na ulice da protestuju protiv Zemana, simbol da se deo češke javnosti svog predsednika i njegovog proruskog kursa duboko stidi.

Eksperti su procenili da ogromne crvene muške gaće, koje su se na Hradčanima vijorile septembra 2015. godine 45 minuta, nisu obični dokaz na suđenju umetnicima i da predsednik nije smeo da ih spali jer su umetničko delo, a kao simbol u protestima imaju i istorijsku vrednost.

Fond Pro Arte koji je nameravao da kupi crvene gaće ako bi se pojavile na aukciji procenio je da se umetnička dela te generacije čeških umetnika prodaju za hiljade ili desetine hiljada evra u preračunu a da bi slavne gaće poznate grupe Ztohoven dostigle znatno veću cenu na aukciji.

Crvene gaće vredne 80.000 evra?

„Teško je odrediti tačnu sumu. Mislim, međutim, da bi crvene gaće mogle da se prodaju i za 80.000 evra. Za neke galerije to bi bio vrlo zanimljiv umetnički predmet“, kazao je listu Mlada Fronta Dnes nemački galerista Jirži Švestka.

Zeman je besplatno dobio gaće koje su konfiskovane kao dokaz a zatim pripale državi, pošto su umetnici osuđeni u proleće prošle godine na šest meseci zatvora uslovno i da plate kaznu od 2.400 evra za to što su pentrajući se oštetili krov Hradčana i za ukradeni predsednički barjak koji su iseckali na 1.000 komadića i poslali poštom pravom vlasniku – narodu, odnosno nasumično odabranim Česima.

Protiv predsednika se, međutim, spremaju najmanje dve krivične prijave zato što je u želji, kako je sam kazao, da napravi budale od novinara, spalio umetničko delo i istorijski dokument ne male vrednosti, a takođe i zato što je gaće vredne desetina hiljada evra mogao da proda na tržištu i dobijen novac da u dobrotvorne svrhe.

„Nije moguće da se u Češkoj spaljuju umetnička dela u direktnom prenosu. To me podseća na 1930-te godine u Nemačkoj kada su nacisti palili umetnička dela koja su oni smatrali za perverznu umetnost“, kazao je kolekcionar umetničkih dela Patrik Šimon koji je kupio još pre suđenja te crvene gaće ali je sud presudio da su pripale državi.

„Smeta mi kako se postupa sa imovinom države. Te gaće su umetničko delo zato što su postale deo umetničkog hepeninga a njihovu vrednost niko ne zna“, najavio je i jedan praški advokat da sprema krivičnu prijavu protiv predsednika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend