15. mar 2018.

Česi na ulicama: Zemane, ne damo javni TV servis

Hiljade Čeha izašle su večeras na poziv umetnika i studenata na Vaclavski trg u Pragu da protestuju protiv predsednika Miloša Zemana i njegovih sve češćih nebiranih napada na novinare i češki javni TV servis uz parolu "Zemane, ne damo Češku televiziju".

„Napadi predsednika Zemana na medija i slobodu govora u njegovom govoru na inauguraciji ponovo su potvrdili dugoročni trend napada punog mržnje na one novinare koji javnosti daju pluralni i nezavisni pogled na našu politiku i društvo. Izgleda da predsednik i njegovi politički saveznici žele da oni odlučuju šta je istina a šta laž i ne podnose kritiku“, objasnili su organizatori zašto zovu Čehe da protestuju na ulicama.

Organizatori su pozivajući Čehe da brane Češku televiziju od predsednikovih napada i zahteva lidera čeških ekstremista Tomija Okamure da ČT pređe u ruke države zajedno sa javnim radio servisom i javnom češkom novinskom agencijom ČTK upozorili da takvi napadi dobijaju poseban značaj nakon brutalnog ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice zbog njegovog pisanja o korupciji i infiltriranju kalabrijske mafije u blizinu političare vladajuće slovačke stranke SMER.

Zeman je u govoru nakon polaganja zakletve i početka drugog petogodišnjeg mandata 8. marta optužio Češku televiziju, koju već godinama bojkotuje, uticajni privredni list Hospodaržske novini, nezavisni nedeljnik Respekt i portal Aktualne.cz da manipulišu sa stavovima ceške javnosti.

Zeman je takođe posavetovao poslanicima trik kako da pre istek mandata i bez obrazloženja smene rukovodstvo Češke televizije, tako što ne bi usvojili dva godišnja izveštaja o radu ČT, pošto su se neočekivano pred poslanicima našla ođednom dva izveštaja jer zbog parlamentarnih izbora u oktbru nisu stigli da ih usvoje jedan po jedan.

Na Vaclavski trg oko 4.000 Čeha donelo je večeras i zastave Evropske unije, ambleme Češke televizije i transparente sa glavnom parolom protesta „Zemane ne damo ČT“, „Okamura – dijagnoza fašizam“, „41 godina totalitarnog režima je dosta“ ali i transparente protiv premijera u ostavci Andreja Babiša kome je Zeman poverio da ponovo sastavi vladu.

Uz glavne parole u odbranu novinara masa je skandirala Zemanu „Češka nije Rusija“, „Putinova drolja“, „Miloša u koš“ a takođe kao odgovor na komentare nekih političara ko ih plaća „Mi smo ovde besplatno“ i „Nismo septička jama“.

Demonstranti su minutom ćutnje na kraju odali poštu ubijenom slovačkom novinaru Janu Kucijaku a u znak solidarnosti sa Slovacima koji su masovno posle ubistva novinara izlazili na ulice da traži pristojnu Slovačku i istragu ubitstva Kucijaka i njegove verenice i ostavku vlade, otpevali su celu staru Čehoslovačku himnu, sastavljenu od današnje češke i slovačke himne.

Burnim aplauzima „Sada još Babiš“ je dočekana vest da je da smiri uzavrelu situaciju i krizu u zemlji slovački premijer Robert Fico ponudio ostavku.

Sa Vaclavskog trga demonstranti su krenuli prema zamku Hradčani gde predsednik Zeman svečanim koncertom i prijemom za 1.000 zvanica večeras proslavlja svoj ponovni izbor za predsednika Češke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend