19. okt 2018.

Zeman optužuje radio za cenzuru jer mu ne daju da psuje

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je javni radio servis Češki radio za cenzuru, zato što je voditelj početkom sedmice u intervjuu zamolio šefa države da prestane da psuje i vulgarno vređa, jer su u programu živo.

Novinar je upozorio da Zeman vulgarnostima krši češke zakone i Kodeks radija, za šta radiju preti kazna do 400.000 evra.

„Voditelj Pokorni ima sklonost da cenzuriše i tamo gde to nije potrebno. Ukoliko neko upotrebi vulgarni izraz i ne uputi ga nekome onda je egzibicionista. Kada ga uputi nekome konkretnom, moramo da se pitamo da li je upućen pravoj osobi i da li je opravdan“, kazao je predsednik Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu privatnoj TV Barandov.

Zeman se na TV Barandov branio da je reč „đubre“ za češke tajkune, koji su, kako je rekao, pokrali preduzeća koja su privatizovali, ili ojadili milione Čeha u vaučerskoj privatizaciji početkom 1990-tih godina, suviše blaga, a da je poslednje vulgarne psovke, isto na talasima Češkog radija kod istog voditelja Jana Pokornog, rekao pre četiri godine, pa sad ponovo ima pravo.

„Za četiri godine imaću pravo na još jednu vulgarnu psovku kada se budem opraštao (od funkcije predsednika Češke)“, rekao je Zeman.

Predsednik Češke je početkom sedmice u redovnom popodnevnom intervjuu Radio žurnala koji se ne snima, već ide uživo, pre nego što je upotrebio vulgarni izraz, pitao voditelja da li je kod njih u studiju vođen razgovor kada je Zeman psovao rusku pank grupu Pusi Rajot. Kada je voditelj Jan Pokorni potvrdio, Zeman je kazao da voli da provocira i zato je, umesto reči „ekonomska đubrad“ za neke češke milijardere, upotrebio vulgarni izraz i dodao da to mogu da izbace iz snimka, iako je znao da program ide uživo.

Voditelj je zamolio predsednika da ne koristi vulgarne reči i izvinio se slušaocima, na šta je šef države vulgarni izraz, koji javni radio servis po Kodeksu ne sme da emituje između 6 i 22 časa, ponovio još jednom, a voditelja je napao da je njegov otpor da dopusti šefu države da psuje pubertetlijski.

Češki Savet za radio i televizije već je jednom kaznio opomenom Češki radio, zato što je šef države vulgarno 2014. godine vređao ruske pankerke, a ponovno kršenje zakona i člana 22 Kodeksa Češkog radija da u program uživo ne sme da se puste pijane, drogirane, ili osobe za koje se osnovano pretpostavlja da će vređati i ponašati se i govoriti vulgarno, može radio da košta kazne do 400.000 evra.

Javni radio servis je posle najnovijeg incidenta saopštio da bez obzira na pretnje drakonskih kazni neće odustati od intervjua sa predsednikom, koji odbija da intervjue snima, već insistira da idu uživo, zato što je ipak u pitanju šef države čije stavove građanima javni radio servis ima obavezu da prenese.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend