15. jun 2018.

Zeman pozvao novinare na brifing, pa spalio crvene gaće

Predsednik Češke Miloš Zeman sazvao je novinare na tajanstveni brifing da vidi da li će u očekivanju predsednikovog saopštenja napisati da se povlači ili umire i da napravi od njih, kako je sam kazao budale, ali je samo pred njima spalio crvene gaće, simbol protesta Čeha koji se stide predsednika.

„Izvinjavam se novinarima čiju inteligenciju sam, uzalud kao i uvek, testirao. Juče sam gledao internet i tamo se očekivalo da ću vam saopštiti ili da sam umro ili da sam oboleo od neizlečive bolesti ili da ću podneti ostavku ili da je moja ćerka zatrudnela ili da se udaje ili da se razvodim“, kazao je novinarima Zeman.

Predsednik Češke, poznat po vrlo neprijateljskom odnosu prema novinarima, kazao je da sva ta nagađanja oko njegove konferencije za novinare bez prava da se postavljaju pitanja svedoče o nivou njihove inteligencije.

„Žao mi je što od vas pravim budale, zaista to ne zaslužujete“, rekao je sa vidnom ironijom Zeman.

Predsednik je posle toga spalio ogromne crvene gaće, iste kakve su umetnici iz češke alternativne grupe Ztohoven prerušeni u dimničare, septembra 2015. okačili na krov predsedničkog zamka Hradčani u Pragu umesto predsedničkog barjaka, da pokažu koliko duboko se Česi stide predsednika zbog njegovog vulgarnog ponašanja tokom intervjua, proruskih stavova i ulizivanja predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Sva trojica umetnika koji su iskoristili renoviranje Hradčana i popeli se na krov prerušeni u dimničare osuđeni su u aprilu prošle godine na po šest meseci zatvora uslovno i da plate kaznu od 2.400 evra zato što su pri pentranju oštetili krov i za ukradeni predsednički barjak, koji su isekli na 1.000 komada i poslali poštom nasumično odabranim Česima – narodu kao pravom vlasniku barjaka.

Crvene gaće i crveni karton kao u fudbalu postali su od tada simbol uličnih protesta protiv predsednika i nezaobilazne su na raznim demonstracijama protiv Zemana ili novog premijera, tajkuna Andreja Babiša koji je pod krivičnom istragom zbog zloupotrebe evropskih dotacija za svoju porodičnu farmu.

„Ulicama čeških, moravskih i šlezijskih gradova trčkaraju ludaci koji mašu crvenim gaćama. Mogu to da razumem pred parlamentarne ili predsedničke izbore. Ti izbori su već prošli“, kazao je danas Zeman i dodao da je zato rešio da spali ogromne crvene simoblične muške gaće.

Tajanstvenu konferenciju za novinare iskoristile su češke kladionice i omogućile Česima da se klade šta će predsednik saopštiti, a među najbizarnijim je bilo i to da će predsednik usvojiti svog portparola, udati za njegovu svoju ćerku ili da će najaviti posetu predsednika SAD Donalda Trampa ili Severne Koreje Kim Džong Una Pragu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend