15. jun 2018.

Veliko istraživanje Reutersa: Internet najjači medij, Index najjači hrvatski online medij, propast novina

REUTERS je objavio novi, sedmi veliki godišnji izvještaj o stanju medijskog biznisa u Hrvatskoj.

Baš kao i prošle godine, Reuters je objavio da je vodeći news website u Hrvatskoj upravo Index.hr. Slijedi ga web dnevnog tabloida 24sata, a na trećem mjestu je portal Jutarnjeg lista.

U proteklim godinama urednička neovisnost javnog medijskog servisa, Hrvatske radiotelevizije, došla je pod negativan utjecaj zbog uredničkih promjena koje je uvela vlada pod vodstvom konzervativnog HDZ-a, stoji u novom izvješću Reutersa. Nade da će umjerenije vodstvo ublažiti štetu nanesenu javnom medijskom servisu i neovisnim medijima zasad nisu realizirane, stoji u izvješću. Na HRT-u je preostala tek manja skupina neovisnih novinara, ali nije im lako održati profesionalne standarde u svjetlu sve konzervativnije uredničke politike, piše u izvješću Reutersa.

Podaci iz novog istraživanja pokazuju da je povjerenje javnosti u HRT niže od povjerenja u komercijalne televizije, navodi se u godišnjem izvješću Reutersa.

Reuters: Index je opet broj 1

Među online izvorima vijesti koje su, prema Reutersovu istraživanju, čitatelji otvorili u zadnjih tjedan dana, Index je prvi s čak 57 posto korisnika koji su rekli da su otvorili Index u proteklom tjednu. Drugi po popularnosti je 24sata s 55 posto, a treći je Jutarnji s 45 posto. Slijede Net.hr s 42 posto i Tportal s 40 posto.

Zanimljivo je napomenuti i da su online izvori informiranja primarni za 88 posto korisnika, dok je televizija primarni izvor informiranja za 78 posto korisnika. Preko društvenih medija informira se 53 posto korisnika, dok je najgore prošao tisak. Novine su, naime, primarni izvor informacija za tek 43 posto korisnika.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend