09. avg 2022.

Grenel: Slučaj novinarke Aslamove užasan presedan

Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je danas da, kako je rekao, ''proterivanje'' ruske novinarke Darije Aslamove sa KiM stvara presedan koji otvara mogućnost vladama drugih zemalja da mogu da proteruju predstavnike privremenih prištinskih institucija ''koji im se ne sviđaju''.

Grenel je na Tviteru poručio ministru unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalju Svečlji, čije saopštenje o hapšenju Aslamove je dodao uz svoju objavu, da je takav presedan bio i sa odbijanjem srpskih nalepnica za registarske tablice.

„Iako imate svako pravo da izbacite proruske pojedince (ili bilo koga) koji vam se ne sviđaju, vi takođe stvarate presedan za druge vlade da zabranjuju kosovske zvaničnike koji im se ne sviđaju. To je užasan presedan. Kao i odbacivanje srpskih nalepnica na registarskim tablicama”, napisao je Grenel na Tviteru.

Grenel je tako odgovorio Svečlji koji je rekao da je hapšenje ruske novinarke Darije Aslamove, za koju tvrdi da se bavila ratnom propagandom, nepobitni dokaz ruskog mešanja ne severu KiM.

Privremene intitucije u Prištini oslobodile su pritvorenu novinarku “Komsomolske pravde“ Dariju Aslamovu koja je u subotu uveče privedena na Kosovu i Metohiji, preneo je danas taj list.

„Darija Aslamova stupila je u kontakt sa našom redakcijom i rekla da se nalazi u mestu Raška. U noći 7. avgusta kosovske vlasti su je pustile nakon privođenja, a posle toga ona je samostalno otputovala autobusom”, navodi se u saopštenju lista koje je prenela agencija RIA Novosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend