22. mar 2024.

Gruhonjić: Kampanja protiv mene naređena vrlo verovatno sa Andrićevog venca

Novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, protiv kojeg je, na zgradi u kojoj živi, osvanuo grafit mržnje, izjavio je da prema istraživanjima Nezavisnog društva novinara Vojvodine i novinara koji se bave forenzikom društvenih mreža, kampanja protiv njega "ide sa samog vrha vlasti" i orkestrirana je i naređena - vrlo verovatno sa Andrićevog venca direktno.

Foto: N1

„Videli smo šta piše Vućićev blizak čovek i intimius, advokat Vladimir Đukanović i videli smo šta govori republički poslanik Milenko Jovanov, to su otvoreni šovinistički izlivi mržnje i ne možemo ih drugačije shvatiti kao poziv na linč“, rekao je Gruhonjić u Novom danu N1.

On je preneo da je juče bio u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu povodom grafita, a da je pretnje smrću koje dobija preko društvenih mreža prijavio odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.

„Juče sam u tužilaštvu u Novom Sadu rekao da je jedan od insiratora kampanje poslanik Milenko Jovanov, koji me u kontinuitetu dva dana u parlamentu prozivao sa skupštinske govornice poredeći me sa ustaškim koljačem Dinkom Šakićem, i time dao zeleno svetlo onome što je kulminiralo dolaskom na naša kućna vrata…A ako vam neko napiše takav užas, poruka je sasvim jasna – znamo gde živiš, budi spreman na sve“, ističe Gruhonjić.

Podsećamo, kraj ulaznih vrata zgrade u kojoj živi Gruhonjić juče je osvanuo grafit mržnje. „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, napisano je na zidu kraj ulaznih vrata ćiriličnim slovima, uz potpis „Srpska Vojvodina“. Taj grafit nastavak višednevnih napada na Gruhonjića zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama u kome, navodno, Gruhonjić veliča ustaškog zločinca Dinka Šakića.

On ističe da je ovo najgora kampanja mržnje i pretnji smrću i iseljavanjem otkako se bavi novinarskim i pedagoškim radom.

„Osećamo se vrlo loše. Govorim o mojoj porodici, kolegama iz NDNV-a, kolegama sa fakulteta i naročito studentima koji su me podržali listom, praktično jednodušno i stavili su svoja imena na društvene mreže da bi iskazali podršku svom profesoru. Posle toga, usledila je haranga nacionalistička i protiv studenata. To govori u kom društvu živimo, na šta je režim spreman. Imam višedecenijsko iskustvo pretnji i različitih napada na mene, ali mi je utisak da je ovo najgora kampanja mržnje i pretnji smrću i iseljavanjem otkako se bavim novinarskim i pedagoškim radom“, ocenjuje.

Na pitanje zašto baš sada, odgovara:

„To je pitanje za njih, da li su oni nešto nervozni, da li im se klima vlast, da li sve više afera isplivava. Očigledno da nisu više tako omiljeni ni kod nekih zapadnih država koje su ih možda do sada podržavale, ali od pokušaja terorističkog napada na sever Kosova, iz septembra prošle godine, ta podrška se rapidno istopila. Možda smo im pokrivalica i za prljavu političku kampanju koja će uslediti na lokalnim izborima u Beogradu, Novom Sadu i širom Srbije“.

Gruhonjić ne želi da ulazi u to da li će biti reakcije nadležnih organa.

Dodaje da je policija bila juče i da je uzela snimak nadzornih kamera na zgradi. „Ali mi ne sedimo skrštenih ruku“, ističe Gruhonjić i dodaje da su obavestili sve relevantne međunarodne i domaće institucije, ambasade, organizacije koje se bave zaštitom novinara.

„Dobili smo podršku i iz Srbije i od prijatelja i kolega. Naravno da se nećemo predati bez borbe i da ćemo se braniti“, zaključuje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend