15. jun 2021.

Gutierez: Govor mržnje političara prema novinarima mora prestati

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutierez ponovo je pozvao države članice Saveta Evrope da ispune svoje međunarodne obaveze u zaštiti novinara.

Rikardo Gutierez, foto: EFJ (preuzeto sa nova.rs)

Govoreći juče na Ministarskoj video konferenciji Saveta Evrope (SE) o veštačkoj inteligenciji, slobodi izražavanja i slobodi medija, Gutierez je konstatovao da sloboda medija opada širom Evrope.

“U celoj Evropi iz godine u godinu se pogoršavaju uslovi rada novinara. U poslednjih šest godina u Evropi su ubijena 33 novinara dok su radili svoj posao, a postoji 38 slučajeva nekažnjavanja ubistava novinara“, naglasio je generalni sekretar EFJ.

Gutierez je izrazio neslaganje povodom teza iznesenih na Ministarskoj konferenciji SE, da su ključne pretnje slobodi medija, između ostalog, globalni pad poverenja u sve medije, računajući i društvene mreže, nedostatak etičke samoregulacije društvenih mreža, te da je potrebno da države uspostave nove oblike regulacije medija.

„Profesionalnim medijima nisu potrebni novi propisi. Svi znate da su najbolji ‘protivotrovi’ zaštita novinarstva kao javnog dobra, promovisanje medijske pismenosti, promovisanje etike, samoregulacije i pluralizma medija, a pre svega mnogo veća transparentnost onih koji su na vlasti“, rekao je generalni sekretar EFJ.

Gutierez je pozvao države članice SE da efikasno primene Preporuke SE 2016/4 o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika. Takođe, pozvao je države „da donesu zakone i institucionalne mehanizme za procesuiranje zloupotreba društvenih mreža uperenih protiv novinara”, te da posebnu brigu treba posvetiti ciljanom zlostavljanju novinarki.

„Žalosno je što je tako malo vlada sprovelo konkretne mere za podršku slobodi medija, a posebno što neke države rade suprotno. Potpisale su Preporuku SE 2016. godine i sada pokazuju svoje licemerje postupajući suprotno tim preporukama“, naglasio je prvi čovek najveće evropske novinarske asocijacije koja okuplja više od 320.000 novinara iz 72 organizacije u 45 evropskih država.  Osuđujući nedavni napad slovenačkog premijera Janeza Janše putem Tvitera na poverenicu SE za ljudska prava Dunju Mijatović, Gutierez je ukazao na učestalu praksu takvog ponašanja političara širom Evrope.  „Naše članice širom Evrope ukazuju na zabrinjavajući rast zloupotrebe mreža i pretnji novinarima, koje podstiču političari. Prijavljivali smo takve slučajeve, uključujući ministre i šefove vlada, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Turskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Malti, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Francuskoj, Estoniji, Austriji, Slovačkoj itd. Retorika mržnje prema novinarima mora prestati”, zaključio je Rikardo Gutierez, generalni sekretar Evropske federacije novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend