23. maj 2023.

Hil: Pre 25 godina državni aparat mogao da ubije novinara na kućnom pragu, a sada je Srbija društvo u kojem je vladavina prava jača

Srbija je sada društvo u kojem je vladavina prava jača i stigla je do tačke u kojoj će ubice novinara biti izvede pred sud, a to je svakako dostignuće, rekao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil prilikom dodele nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević”.

Kristofer Hil (foto: Vikipedija)

Hil se osvrnuo na slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, za koji kaže da danas ilustruje koliko je Srbija napradovala poslednjih godina.

„Pre 25 godina ovo je bilo takvo društvo da su državni aparati mogli da ubiju novinara na njegovom kućnom pragu, a sada je društvo u kojem je vladavina prava jača. Ukoliko sud bude doneo pravednu odluku, to će biti nešto za pamćenje, prva presuda i osuda ubistva novinara u istoriji Srbije”, kazao je Hil.

On je istakao da bi taj napredak trebalo da primete i drugi koji Srbiju posmatraju i da uoče da se proteklih godina nešto popravilo.

„Ne bi trebalo da bude upitno da Srbije ide ka Evropskoj uniji i prerasta u odgovornu demokratiju u kojoj se poštuju prava novinara, gde će krivci biti odgovorni pred zakonom”, rekao je Hil.

Američki ambasador čestitao je dobitnicima nagrada za istraživačko novinarstvo i poručio novinarima da je najvažnije da govore istinu i da tragaju za njom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend