19. okt 2020.

Hoti osudio napad na novinara kosovskog portala

Kosovski premijer Avdulah Hoti osudio je napad na novinara Škumbina Kajtazija, kojem je sinoć, vatrenim oružjem oštećen automobil, navodeći da su napadi na novinare i medije direktno ugrožavanje demokratskih vrednosti, prenosi Reporteri.

Hoti je na Fejsbuku napisao da je sa zabrinutošću primio vest o napadu na novinara Kajtazija i zatražio da se razjasne sve okolnosti ovog slučaja.

„Sloboda medija i sloboda izražavanja zagarantovani su zakonom i biće zaštićeni u svim okolnostima. Zbog toga tražim od agencija za sprovođenje zakona da slučaj novinara Kajtazija tretiraju sa visokim prioritetom i da razjasne okolnosti napada“, napisao je Hoti.

On je poručio da će agencije za sprovođenje zakona na Kosovu napade na novinare i medije, kao direktne napade na demokaratske vrednosti, tretirati prioritetno.

UNK poziva nadležne da pronađu odgovorne

I Udruženje novinara Kosova (UNK) najoštrije je osudilo napad na automobil Škumbina Kajtazija i pozvalo nadležne organe da istraže ovaj slučaj što je pre moguće, kako bi se lica koja su počinila ovo delo privela pravdi.

UNK je kontaktirao kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje.

U saopštenju Udruženje ističe da je kontaktiralo kosovsku policiju, koja je izjavila da se slučaj istražuje, prenosi RTK.

Za UNK vatreno oružje na automobil novinara Kajtazija je izuzetno zabrinjavajuće i pogoršava ne samo klimu u novinarstvu, veugrožava živote novinara.

Uznemirava činjenica, kako se navodi, da su u periodu od četiri meseca bila dva napada na novinara Škumbina Kajtazija.

UNK je ukazao da je svaki napad na novinare napad na javni interes i demokratiju u zemlji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend