21. okt 2020.

SafeJournalists: Kosovski novinar Škumbin Kajtazi ponovo na meti napada

Po drugi put za četiri meseca, Škumbin Kajtazi se našao na meti napada: ovoga puta na njegov auto je pucano usled čega je razbijen prozor i načinjene su rupe na prednjem i zadnjem sedištu.

U subotu 17. oktobra, Škumbin Kajtazi je pronašao  svoj automobil oštećen mecima i čaure oko njega. U razgovoru za SafeJournalist Kajtazi je objasnio da je bio u blizini kad je čuo „buku“  prema kojoj se uputio. Tek pošto je video da je njegov auto oštećen i pažljivije ga pogledao, shvatio je ta buka u stvari bila pucnjava.

Kajtazi je odmah pozvao kosovsku policiju koja je pokrenula forenzičku pretragu vozila. Izveštaji navode da je prozor automobila razbijen, da se staklo zajedno sa mecima rasulo po prednjem i zadnjem sedištu. Sedišta, kao i krov auta izbušeni su mecima. Kajtazijev automobil je i ranije bio na meti napada  – zapaljen je 13. juna 2020.

U izjavi za SafeJournalists novinar Kajtazi je objasnio da, kao i prethodnog puta, veruje da je ovaj napad u vezi sa njegovim radom. Kajtazi je rekao da ga je javni tužilac obavestio da je osoba osumnjičena za podmetanje požara preuzela odgovornost  za napad i da je to učinio zbog tema o kojima je Kajtazi pisao.

„U ovom slučaju ne postoji niko na koga posebno sumnjam, ali sam sasvim siguran da motivi nisu lične prirode“ – rekao je Kajtazi i dodao da je prolongiranje i nerešavanje slučajeva napada na novinare zabrinjavajuće  zato što vodi do novih napada na novinare. „Pozivam kosovsku policiju da ozbiljnije shvati slučajeve napada na novinare. Pored redovnih postupaka, oni bi trebalo da daju prednost ovim slučajevima zato što su napadi na novinare napadi na slobodu govora “-  rekao je Kajtazi.

Udruženje novinara Kosova (UNK), član mreže SafeJournalists poziva kosovske vlasti da preduzmu odlučne mere i hitno reše ovaj i sve druge slučajeve napada na novinare.

„Ispaljivanje metaka u Kajtazijev automobil je zabrinjavajuće i neprihvatljivo. UNK smatra da to predstavlja opasnu pretnju za sve naše kolege.“ – rekla je Gentiana Begolli Pustina, predsednica UNK. „Ovo je drugi put u četiri meseca da je Kajtazi na meti. Cilj napada i pretnji je ućutkivanje novinara. Oni ne samo da štete okruženju u kojem  novinari rade, već ugrožavaju živote svakog novinara na Kosovu. “

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, izuzetno je zabrinuta povećanjem napada na novinare na Kosovu. Dana 10.oktobra  u prostorije Gazeta Ekpresa  nasilno je provaljeno i novinari su dobili pretnje smrću, a sada je Kajtazi ponovo na meti. Zahtevamo čvrstu i brzu akciju kosovskih vlasti. Identifikovanje i adekvatno sankcionisanje počinilaca mora poslati vrlo jasnu poruku da su takvi napadi neprihvatljivi.

Mreža SafeJournalists će obavestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 18.10.2020

 

 

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend