15. jan 2020.

HRW: Položaj novinara u Srbiji i dalje nesiguran, uz napade i pretnje

Srbija je tokom 2019. godine slabo napredovala u zaštiti ljudskih prava, zaključuje nevladina organizacija Hjuman rajts voč (HRW) u novom izveštaju o ljudskim pravima.

Hjuman rajts voč navodi da je položaj novinara još nesiguran i praćen napadima i pretnjama zbog izveštavanja o osetljivim pitanjima.

„Srpski novinari i dalje su izloženi napadima i pretnjama. Provladini mediji često sprovode kampanje blaćenja nezavisnih medijskih kuća i novinara, opisujući ih kao ‘izdajnike’ i ‘strane plaćenike’. Medijski pluralizam je ugrožen činjenicom da je većina medija bliska vladajućoj partiji“, ocenjuje HRW.

Navodi se da je komisija uspostavljena da istraži ubistvo tri istaknuta novinara ostvarila određen napredak ukazujući na presude za ubistva Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Kako je ocenjeno u izveštaju, suđenja za ratne zločine pred sudovima u Srbiji bila su spora i nedostajalo im je neophodne političke podrške a sistem azila i dalje je manjkav, uz niske stope priznavanja. Hjuman rajts voč ukazuje da je napredak u procesuiranju ratnih zločina bio bez adekvatnih resursa i snažnih mehanizama za zaštitu svedoka.

Kao problem se navodi činjenica da je mali broj visokih zvaničnika koje su sudovi procesuirali i osudili.

U delu izveštaja o Kosovu konstatuje se da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije ostao je zamrznut.

Kako se navodi u izveštaju HRW, dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU u zastoju je od novembra 2018. kada je Srbija blokirala članstvo Kosova u Interpolu a Kosovo zauzvrat uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

U poglavlju o stanju ljudskih prava na Kosovu, konstatuje se da je spor napredak ka uspostavljanju odgovornosti za ozbiljne ratne zločine počinjene tokom rata rata 1998-1999. Ukazuje se da su novinari na Kosovu bili izloženi pretnjama i zastrašivanjem i da suđenja za zločine protiv novinara sporo napreduju.

„Tenzije između Srba i Kosovskih Albanaca još su prisutne, posebno na severu. Zajednice Roma, Aškalija i Balkanskih Egipćana još uvek su izložene diskriminaciji“, navodi se u izveštaju.

Specijalna kancelarija u Hagu za procesuiranje rathih zločina počinjeni između 1998. i 1999. tokom 2019. pozvala je tri osumnjičena na ispitivanje, ali nije podignuta nijedna optužnica dozaključka izveštaja, dodaje se.

„Svetski izveštaj 2020“, je godišnji pregled Hjuman rajts voča o stanju ljudskih prava širom sveta, koji obuhvata period od kraja 2018. do novembra 2019. i pokriva više od 100 zemalja i teritorija.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend