19. apr 2022.

Izveštaj SAD o stanju ljudskih prava u Srbiji: korupcija, pritisak na medije i pravosuđe…

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su u Srbiji uočena ograničenja slobode izražavanja i medija, politički pritisak na pravosuđe kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vlasti.

Stejt department je u izveštaju o globalnom stanju ljudskih prava za 2021. godinu u delu o Srbiji, pomenuo „ozbiljna ograničenja slobode izražavanja i medija, uključujući nasilje, pretnje i bezrazložna hapšenja i krivično gonjenje novinara, kao i brojna dela ozbiljne korupcije u vlasti“.

U dokumentu se ukazuje i na krivična dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditetom, kao i zločine, uključujući nasilje, protiv zajednice LGBT.

Iako su vlasti preduzele mere da krivično gone i kazne počinioce kršenja ljudskih prava, ipak brojni posmatrači smatraju da su mnogi „slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na pripadnike civilnog društva i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni“.

Stejt department se osvrnuo na ocenu izveštaja nevladine organizacije Fridom haus (Freedom House) u kojem je Srbija označena kao hibridni režim i zemlja u koje je stanje osnovnih sloboda i demokratskih institucija nastavilo da se pogoršava – bez znakova poboljšanja.

Američko ministarstvo je pomenulo i izveštaj međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) iz 2021. prema kojem je Srbija zemlja slabih institucija i ujedno plen lažnih vesti koje šire tabloidi uz podršku vlasti.

„Tabloidi su nastavili da budu popularan i moćan kanal dezinformacija. Brojne njihove mete bili su lideri opozicionih partija, građanski aktivisti i nezavisni novinari“, navodi se u izveštaju Stejt departmenta i dodaje da nije bilo „delotvornog kažnjavanja“ za neprofesionalno novinarstvo. Navedeno je da je srpska vlada iskoristila pandemiju za ograničavanje slobode medija.

Dokument nadalje citira podatke Nezavisnog udruženja novinara Srbije prema kojima je tokom 2021. godine zabeleženo 95 napada na novinare. Izveštaj još navodi da su tokokm 2021. godine predstavnic vlasti bili mnogo više prisutni u medijima nego predstavnici opozicije, dok se o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u 85 odsto slučajeva pozitivno izveštavalo.

Citirani su i podaci nevladine organizacije CRTA, u kojima se navodi da 65 odsto građana Srbije smatra da je korupcija veoma zastupljena, te da je država neefikasna u borbi protiv korupcije.

Navodi se da je politički pritisak na pravosudje i dalje zabrinjavajući i ukazuje na izveštaje o pritisku vlade na ličnosti koje su kritikovale pravosuđe.

„Zvaničnici vlasti i poslanici nastavili su javno da komentarišu istrage koje su u toku, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca“, navodi se u izveštaju.

Pozivajući se na izveštaj Evropske komisije iz 2021. u američkom dokumentu se konstatuje da je Srbija ostvarila slabe rezultate u procesuiranju ratnih zločina i poziva se na unapredjenje saradnje Međunarodnog rezidualnog mehanizma i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, navodi se, između ostalog, u izveštaju u delu o Srbiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend