14. dec 2019.

Jeremić po završetku blokade RTS: Cela akcija mogla da traje 15 minuta

Lider Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju (SZS) Vuk Jeremić izjavio je večeras na kraju osmočasovne blokade Radiotelevizije Srbije (RTS), da je cela ta akcija mogla da traje svega 15 minuta da je rukovodstvo Televizije odlučilo da ispuni ono što su lideri tog SZS izneli kao zahteve na početku blokade.

Cela ta akcija mogla je da traje svega 15 minuta da je rukovodstvo odlučilo da u svojim programima izvesti o uzbunjivaču iz Krušika Aleksandru Obradoviću, Mariji Lukić iz Brusa ili svom kolegi Milanu Jovanoviću iz Grocke kojem je zapaljena kuća, prenosi FoNet.

Neka rukovodstvu RTS takvo ponašanje bude na čast, rekao je Jeremić. On je ocenio da je na neki način danas razbijena medijska blokada javnog servisa Srbije, jer su danas teške volje čelnici RTS morali da podele istinu sa građanima, a to je da postoje neki ljudi koji protestuju i nisu zadovoljni načinom na koji RTS izveštava građane u proteklih osam godina.

Jeremić je rekao da je pre blokade danas rukovodstvo RTS govorilo da će lideri opozicije držati kao taoce novinare na televiziji, a to se pokazalo kao neistina. Pravljene su specijalne emisije u Hilandarskoj, sa ljudima koji su nas predstavljali kao nasilnike, kao nekoga ko krši sve norme, civilizacijske norme ponašanja. To nismo uradili, niti ćemo činiti u budućnosti, poručio je Jeremić.

On je naglasio da se RTS promoviše pod sloganom „Vaše pravo da znate sve“, a to danas, kako je ocenjuje, ne odgovara istini. On je, komentarišući današnje zaključke treće runde međuparlamentarnog dijaloga, rekao oni nisu dovoljni da bi Savez za Srbiju promenio „svoju čvrstu i pricipijelnu odluku da bojkotuje izbore sledeće godine“. Jeremić je istovremeno napomenuo da su napori evroparlamentarca „hvale vredni i dobromerni“.

Jeremić je naglasio da devet meseci moraju da budu normalni uslovi, „ne ovo što imamo danas, već normalni, fer i pošteni uslovi“.

Imamo samo izveštaje u vladinim medijima – poput RTS, Pinka i Informera – da je postignut istorijski sporazum i dogovor, a to ne odgovara realnosti, naglasio je on.

Jeremić je rekao da prihvata sugestiju evropskog posrednika Knuta Flekenštajna da bojkot nije dobar put i da treba ponovo razmisliti o tome, ali da će nastaviti da razmišljaju o tome i da sigurno neće učestvovati na izborima na proleće.

Upitan o novim članovima Regulatornog tela za elektronske medije po sistemu „tri plus dva“, Jeremić je rekao da bi to mogao biti Nebojša Krstić, Dragan J. Vučićević, „ili neko od takvih ljudi“. Želim im svu sreću u obavljanju njihovih delatnosti, zaključio je Jeremić.

Nekoliko desetina aktivista Saveza za Srbiju i građana blokirali su ulaze u zgradu RTS-a. Nezadovoljni su, kako navode, kako ta televizija već osam godina ne radi profesionalno svoj posao.

Blokada ulaza Radio-televizije Srbije (RTS) prošla je bez incidenata. Sva tri ulaza televizije bila su blokirana, a ulaska u zgradu i nije bilo, dok su zaposleni izlazili nesmetano. Protest i blokadu obezbeđivalo je više od 20 policajaca u civilu, koji su stajali sa strane, i nekolicina uniformisanih, koji su se nalazili na parkingu ispred zgrade RTS.

Oko 18 sati situacija je bila mirna i tiha, a ispred ulaza u Javni servis, u Takovskoj ulici, sedeo je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i jedan od članova SZS, javila je reporterka Danasa.

Na glavnom ulazu iz Aberdareve ulice „dežurao“ je lider pokreta Dveri Boško Obradović sa saradnicima, i tu je bilo najviše pristalica Saveza za Srbiju i policije u civilu. Za razliku od Takovske, u Aberdarevoj je bilo ozvučenje sa kojeg se u tim trenucima čula jedna od epizoda Pljiža sa N1 televizije. Ispred ulaza u Aberdarevu u velikoj većini bili su prisutni muškarci. Na ovom ulazu nema osvetljenja, pa građani blokadu sprovode takoreći u mraku, prenosi reporterka Danasa.

Na tom ulazu, gde inače ulaze i novinarske ekipe, bio je do 14 sati i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je potom otišao. Na ulazu iz Takovske ulice su sa učesnicima protesta ranije u toku dana pričali su potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i lider organizacije Pokret za preokret Janko Veselinović.

U trenutku kada se uživo sa blokade na ulazu u RTS, u Takovskoj ulici, uključila TV Prva, malo posle 18 sati demonstranti su počeli da skandiraju „Vučiću, lopove“, „Krušik“, i „Barbara“, aludirajući na reporterku ove televizije. Ubrzo je prekinut prenos, a protiv snimatelja ove televizije, okupljeni su, takođe, skandirali. On je, pakujući se, rekao, da je svašta u životu doživeo, ali, kako je rekao, „Vučićev još nije bio“.

Na konferenciji za novinare pre početka blokade, oko 12 časova, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, najavio je da će ona biti mirna i „da neće biti nikakve drame“, osim u slučaju da vlast pošalje nekoga da provocira.

„Neće biti nikakve krize, osim ukoliko vlast ne pošalje neke svoje batinaše da naprave koškanje. Ako to ne urade, osam sati će biti mirno“, rekao je Jeremić. Dodao je da niko od njih (SZS) neće ulaziti u RTS.

Jeremić je novinarima rekao da blokada podrazumeva da niko ne može da uđe u zgradu RTS a da će svako ko želi da iz nje izađe to moći da uradi u svakom trenutku. On je dodao da učesnici blokade ohrabruju novinare RTS-a i apeluju da profesionalno rade svoj posao.

„Ne možete reći da javnost ne interesuje ono što ima da kaže Aleksandar Obradović (uzbunjivač iz Krušika), ono što ima da kaže Marija Lukić. Ne možete da kažete da nema interesovanja za to što se službenici BIA nalaze na listi medjunarodnih sankcija zbog trgovine otužjem“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ogroman broj zaposlenih RTS-a zna da „ne radi posao na pravi način i da RTS treba da radi drugačije“. On je ocenio da je „Miloševićev (Slobodan) RTS bio BBC u odnosu na RTS danas“. Ranije je najavljeno da će blokada trajati do 20 časova.

Boško Obradović je na čelu kolone svojih pristalica došao oko 12 sati sa platoa ispred Narodne skupštine. Okupljeni su nosili transparent na kojem piše „EU biraj: Vučić ili demokratija“, a poruka je napisana i na engleskom i na srpskom jeziku.

Neki su iskoristili priliku i da se pozabave fudbalom ispred velikog ulaza iz Aberdareve ulice.

„Došli smo da branimo naše pravo da znamo sve. Niko neće moći da uđe, a svako ko želi može da izađe iz zgrade. Dverima je po rasporedu pripao ulaz iz Aberdareve ulice. Hoćemo da običan građanin bude informisan. Budite pribrani, ne nasedajte na provokacije“, rečeno je okupljenim građanima sa razglasa.

Okupljenim građanima na sva tri ulaza deljen je materijal u kojem je navedeno zašto je RTS dužan da otvori vrata.

Kako su javljali reporteri Danasa, Janko Veselinović lepio je plakate po ulaznim vratima RTS-a u Takovskoj ulici „Istina o plagijatu Siniše Malog“, „Istina o ubistvu Olivera Ivanovića“.

Poslanica Evropskog partlamenta Tanja Fajon izjavila je danas, komentarišući odluku Saveza za Srbiju da blokira Radio-televiziju Srbije, da građani imaju pravo na mirne demonstracije, jer je to temelj demokratije.

Načelnik Policijske uprave za Beograd Milan Stanić izjavio je da Savez za Srbiju nije „uredno“, niti blagovremeno prijavio današnji skup ispred zgrade RTS-a i da prilikom prijavljivanja organizatori nisu poštovali Zakon o javnom okupljanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom blokade ulaza Radio-televizije Srbije (RTS) koju je organizovao Savez za Srbiju (SZS) da neće biti nikakve primene sile, kao ni one za koju postoji zakonsko pravo.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorio je da su proteklih nekoliko nedelja napadi na novinare i novinarska udruženja učestali i brutalniji i dodao da je današnja blokada zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) vrhunac nasilja.

Sindikat novinara osudio blokadu RTS-a

Sindikat novinara Srbije pozvao je sve učesnike u političkom životu da se suzdrže od bilo kakvih vidova pritisaka na novinare Javnog servisa, i to ne samo danas, nego inače. Pritisci nisu samo fizička blokada ulaza već i pokušaji da se spolja uređuje program RTS-a, bilo da dolazi od opozicije ili vlasti, navodi se u saopštenju Sindikata – podružnice RTS-a.Sindikat je pozvao urednike i novinare da profesionalno i u skladu sa zakonima rade svoj posao, a rukovodstvo da to omogući i zaštiti sve zaposlene.„Svaka vlast se menja, naša je obaveza da branimo i čuvamo novinarsku profesiju“, piše u saopštenju.


V. M. – L. V. – V. J. – S. Č. – agencije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend