09. mar 2020.

Prvanović: Akademska zajednica prikuplja potpise za smenjivanje Upravnog odbora RTS-a

U toku je prikupljanje potpisa za na zahtev akademske zajednice za smenjivanje rukovodstva Radio-Televizije Srbije (RTS), koji će biti upućen Regulatornom telu za elektronske medije (REM), izjavio je danas u Beogradu jedan od inicijatora, naučni savetnik Instituta za fiziku Univerziteta u Beogradu Slobodan Prvanović.

Prvanović je objasnio da „nikakve rezultate“ nisu donela prethodna dva zahteva u kojima je on, kao predstavnik 140 potpisnika iz akademske zajednice, zatražio od RTS-a promenu uređivačke politike, a zatim i smenjivanje celokupnog rukovodstva.

Prvanović je na okruglom stolu Pokreta Slobodna Srbija na temu „Geneza medijskog mraka – od špekulacija do gušenja“, u beogradskoj Opštini Stari Grad, rekao da će u trećem zahtevu akademska zajednica od REM-a zatražiti da „smeni sve članove Upravnog odbora RTS-a“ i da izrekne najstrožu meru za tri komercijalne televizije – zabranu emitovanja od 30 dana.

„RTS ne postupa u skladu sa zakonom da informiše građane, dok tri komercijalne televizije proizvode lažne vesti, zbog čega ćemo za njih zatražiti najstrože mere, zabranu rada od 30 dana“, kazao je Prvanović.

Prvanović je rekao da je akademska zajednica stala iza dva do sada podneta zahteva prema RTS-u, u kojima traži da se poštuje zakon o javnom medijskom servisima i da oni izveštavaju bez cenzure, jer su smatrali da RTS „to nije činio u dužem vremenskom periodu“.

„Prošle su tri nedelje (od podnošenja prvog zahteva). S obzirom da se ništa nije desilo, podneli smo drugi zahtev u kojem smo tražili smenjivanje celokupnog rukovodstva RTS-a. Tada smo eksplicitno pozvali da se o tom zahtevu izjasne vladajuće stranke, a nismo dobili nikakav odgovor“, rekao je Prvanović.

On je naveo i da se o tom zahtevu akademske zajednice nisu izjasnile ni sve opozicione stranke, kao i da je zbog ćutanja i javnosti i institucija počelo prikupljanje potpisa na zahtev koji će biti upućen REM-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend