13. dec 2019.

Jeremić: Blokada svih ulaza u zgradu RTS u petak od 12 do 20 časova

Savez za Srbiju (SZS) blokiraće u petak od 12 do 20 časova ulaze u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), najavio je predsedavajući SZS Vuk Jeremić. UNS poziva SzS da od toga odustanu.

On je na konferenciji za novinare rekao da će članovi organizacija koje čine SZS, aktivisti i građani blokirati ulaze u RTS zbog toga što RTS osam godina „blokira istinu“.

Jeremić je istakao da je to „blokada upozorenja“ kako bi RTS poručili da profesionalno treba da radi svoj posao.

On je rekao da se na RTS ne mogu videti intervjui sa uzbunjivačem iz Krušika Aleksandrom Obradovićem, Marijom Lukić koja je zbog seksualnog uznemiravanja tužila predsednika opštine Brus, novinarom kojem je spaljena kuća Milanom Jovanovićem, priča o poštarima koji štrajkuju, kao ni priča o tome da su službenici Bezbednosno-informativne agencije na listi sankcija SAD.

Jeremić je istakao da će blokada biti mirna, ali da su spremni na prisustvo batinaša, građanki koje će Srpska napredna stranka poslati da brani RTS i na „svaki trik i povokaciju koja će biti razmatrana u krugu (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, Vladimira Bebe Popovića, (vlasnika Pinka) Željka Mitrovića i (urednika Informera) Dragana Vučićevića“.

On je istakao i da policija nije dala dozvolu za održavanje skupa, kao i da se u obrazloženju navodi da skup nije uredno prijavljen, odnosno nije prijavljen minimalno pet dana pre održavanja.

Jeremić je zbog toga upitao da li su „spontani protesti“ građana protiv opozicije bili prijavljeni.

„Ako policija pokuša da nas spreči neka svako radi svoj posao. Ako hoće da nas hapse, neka nas hapse“, rekao je Jeremić.

Upitan da li su svesni opasnosti da će vlast reći da oni žele da se mešaju u uređivačku politiku RTS ili da će napasti neke druge medije, Jeremić je rekao da oni u blokadu idu kao građani koji se osećaju uskraćenim za informacije.

Na pitanja u vezi sa raspravom u Evropskom parlamentu koju je organizovala poslanička grupa socijalista o izbornim uslovima u Srbiji, čelnik SZS Dragan Đilas je rekao da je tamo bilo oko 70 ljudi, kao i da su se sa mnogim poslanicima, kao i sa Tanjom Fajon sastali i pojedinačno.

On je rekao da su preneli „gde je Srbija danas“ i zašto SZS neće na izbore i „zašto se bori protiv ovog zla“.

Đilas je istakao da nema mogućnosti da SZS na proleće učestvuje na izborima, a na pitanje zašto se onda sastaju sa evropskom delegacijom, Jeremić je kazao da će se uvek sastajati sa svim međunarodnim partnerima koji su spremni da pomognu.

„Otvoreni smo za razgovor na svaku temu. To što smo skeptični, to je druga stvar“, rekao je Jeremić.

Na pitanja da prokomentariše pisanje lista Informer o povezanosti s drogom, Đilas je upitao da li novinari misle da je normalno da postavljaju pitanja na osnovu onoga što piše Informer.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend