13. dec 2019.

Reagovanja povodom najave blokade RTS-a

Najava Saveza za Srbiju da će u petak blokirati Radio-televiziju Srbije izazvala je brojne reakcije javnosti.

Foto: Cenzolovka

Savez za Srbiju najavio je ranije danas da će u petak blokirati sve ulaze u zgradu RTS-a od 12 do 20 sati, jer su nezadovoljni izveštavanjem Javnog servisa.

Predsedavajući SZS-a Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za medije da je to i „upozorenje i apel časnim ljudima na RTS-u, da počnu da se profesionalno bave svojim poslom“.

Tim povodom oglasilo se rukovodstvo Radio-televizije Srbije, navodeći da je iniciranje talačke krize u RTS-u neprihvatljivo i opasno.

„Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona“, saopštio je RTS.

Član Upravnog odbora Radio-televizije Srbije Branko Radun ocenio je da blokada RTS-a koju je najavio Savez za Srbiju predstavlja direktan i jasan pritisak na sve medije.

„To je nešto što bi bilo teško moguće u nekoj slobodnoj zapadnoj demokratiji, u nekim uređenim društvima, jer ne može niko da blokira rad institucija“, rekao je Radun.

Najavljenu blokadu Javnog servisa osuđuje Udruženje novinara Srbije i poziva SZS da odustane od te namere.

„Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, a naročito je neprihvatljivo izazivanje opasnosti od fizičkog napada na naše kolege“, saopštio je UNS.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović smatra da blokada nije način na koji političari treba da se bore oko medija.

„Političari zaboravljaju interese građana, na prvom mestu su im sopstveni interesi, a interes građana je da imaju slobodne medije im nije na prvom mestu“, naveo je Radomirović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže da „u potpunosti razume nezadovoljstvo i frustraciju opozicije“, ali ističe da to ne može biti opravdanje za uznemiravanje novinara i sprečavanje da rade.

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović rekla je da najava nove blokade RTS-a pokazuje da Savez za Srbiju nema šta da ponudi građanima, jer se umesto programom za vlast bore blokadama.

„Kao što je u vreme dok je bio ministar svađao Srbiju sa svetom i susedima, tako i danas Vuk Jeremić pokušava da vrati Srbiju unazad, samo da bi bio na vlasti. Međutim, izbori se dobijaju rezultatima i programom, a ne blokadama, nasiljem, i pritiskom na medije i institucije“, kaže Mihajlovićeva.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da država mora zaštititi RTS od nasilja i da se „siledžije ne smeju nekažnjeno iživljavati na ljudima koji rade svoj posao“.

Dodajući da kolege neće zaštititi RTS, Vulin je rekao da to mora da uradi država.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend