13. dec 2019.

Vučić o blokadi RTS: Garantujem da niko neće biti ugrožen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom blokade ulaza Radio-televizije Srbije (RTS), koju je organizovao Savez za Srbiju (SZS), da neće biti nikakve primene sile, kao ni one za koju postoji zakonsko pravo.

“Nemojte da se sekirate. Garantujem da niko neće biti ugrožen. Mala grupa ljudi (koja blokira RTS) ne može da učini ništa”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinarke javnog servisa, nakon što se sastao sa ministarkom odbrane Francuske Florans Parli.

Lideri SZS, simpatizeri te opozicione grupacije i građani započeli su danas, nešto posle podneva, blokadu svih ulaza u zgradu RTS zbog toga što, kako su naveli, ta televizija već osam godina ne radi profesionalno svoj posao.

Ranije je najavljeno da će blokada trajati do 20 časova.

Predsednik Narodne stranke i jedan od lidera SzS Vuk Jeremić rekao je da cilj nije nasilje, već da se simbolički ukaže na to da javni servis, kako je rekao, ne vrši svoju funkciju koja je predviđena zakonom.

“Biće mirno i ukoliko ne bude provokacija, razići ćemo se u osam sati”, naveo je Jeremić, a prenosi N1.

On je dodao da niko od okupljenih neće pokušati da uđe u zgradu. Jeremić je optužio aktuelno rukovodstvo RTS-a da je direktan izvršilac naredbi vrha SNS-a, odnosno predsednika Vučića i njegovog kabineta.

Upitan da li i SZS današnjom akcijom vrši pritisak na RTS, Jeremić je rekao da su u tom opozicionom savezu “svesni da ovo neće doneti rezultat kakav ima jedan telefonski poziv predsednikove medijske savetnice ili predsednika lično”.

“Mi nemamo tu moć koju je nagomilao predsednik Republike. Ako ovo hoćete da okarakterištete kao pritisak, u redu. Ali ovo je pritisak koji želimo da pružimo da bi se RTS oslobodio”, naveo je on.

Javni servis je juče saopštio da su u poslednjih godinu dana zaposleni na toj televiziji izloženi pritiscima „zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način”.

„Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja. Zaposleni na javnom servisu fizički se sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice“, objavio je ž.

Kako se navodi, najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad.

„Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve. Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno”, ističu na RTS.

Kako dodaju, društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a i ističu da to ne sme da se radi fizičkim nasiljem.

„Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a. Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona”, navode na RTS.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend