13. dec 2019.

Prva tri sata blokade RTS-a bez incidenta, SZS ne dozvoljava ulaz u zgradu

Lideri Saveza za Srbiju, simpatizeri te opozicione grupacije i građani započeli su danas, nešto posle podneva, blokadu svih ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS) zbog toga što, kako su naveli, ta televizija već osam godina ne radi profesionalno svoj posao.

Foto: Cenzolovka

Prva tri sata najavljene osmočasovne blokade ulaza u Radioteleviziju Srbije (RTS) protekla su bez incidenata, a više desetina pristalica Saveza za Srbiju (SZS) dozvoljava izlaz iz zgrade, ali ne i ulaz u nju. Protest i blokadu obezbeđuje više od 20 policajaca u civilu, koji stoje sa strane, i svega tri uniformisana, koji se nalaze na parkingu ispred zgrade RTS.

Na glavnom ulazu iz Aberdareve ulice „dežura“ lider pokreta Dveri Boško Obradović sa saradnicima, i tu ima najviše pristalica Saveza za Srbiju i policije u civilu. Na tom ulazu, gde inače ulaze i novinarske ekipe, bio je do 14 časova i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, koji je potom otišao. Na ulazu iz Takovske ulice su sa učesnicima protesta pričali potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i lider organizacije Pokret za preokret Janko Veselinović.

Kako je najavio predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, blokada će biti mirna i „neće biti nikakve drame“, osim u slučaju da vlast pošalje nekoga da provocira.

„Neće biti nikakve krize, osim ukoliko vlast ne pošalje neke svoje batinaše da naprave koškanje. Ako to ne urade, osam sati će biti mirno“, rekao je Jeremić. Dodao je da niko od njih (SZS) neće ulaziti u RTS.

Jeremić je novinarima rekao da blokada podrazumeva da niko ne može da udje u zgradu RTS a da će svako ko želi da iz nje izadje to moći da uradi u svakom trenutku. On je dodao da učesnici blokade ohrabruju novinare RTS-a i apeluju da profesionalno rade svoj posao.

„Ne možete reći da javnost ne interesuje ono što ima da kaže Aleksandar Obradović (uzbunjivač iz Krušika), ono što ima da kaže Marija Lukić. Ne možete da kažete da nema interesovanja za to što se službenici BIA nalaze na listi medjunarodnih sankcija zbog trgovine otužjem“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, ogroman broj zaposlenih RTS-a zna da „ne radi posao na pravi način i da RTS treba da radi drugačije“. On je ocenio da je „Miloševićev (Slobodan) RTS bio BBC u odnosu na RTS danas“. Ranije je najavljeno da će blokada trajati do 20 časova.

Prema rečima reportera Danasa iz zgrade RTS-, na ulazu gde je lider Dveri, propustili su nekoliko zaposlenih da izađu iz zgrade.

Ispred glavnog ulaza u zgradu RTS okupilo se više desetina učesnika protesta, a blokirani su i ostali ulazi. Okupljeni nose transparent na kojem piše „EU biraj: Vučić ili demokratija“, a poruka je napisana i na engleskom i na srpskom jeziku.

Neki su iskoristili priliku i da se pozabave fudbalom ispred velikog ulaza iz Aberdareve ulice.

„Došli smo da branimo naše pravo da znamo sve. Niko neće moći da uđe, a svako ko želi može da izađe iz zgrade. Dverima je po rasporedu pripao ulaz iz Aberdareve ulice. Hoćemo da običan građanin bude informisan. Budite pribrani, ne nasedajte na provokacije“, rečeno je okupljenim građanima sa razglasa.

Okupljenim građanima deli se materijal u kojem je navedeno zašto je RTS dužan da otvori vrata.

Kako javljaju reporteri Danasa Janko Veselinović lepi plakate po ulaznim vratima RTS-a u Takovskoj ulici „Istina o plagijatu Siniše Malog“, „Istina o ubistvu Olivera Ivanovića“.

Boško Obradović na čelu kolone došao je oko 12 sati sa oko stotinak građana Takovskom ulicom iz pravca Skupštine, sa zastavama Srbije i Dveri, transparentima.

Načelnik Policijske uprave za Beograd Milan Stanić izjavio je da Savez za Srbiju nije „uredno“, niti blagovremeno prijavio današnji skup ispred zgrade RTS-a i da prilikom prijavljivanja organizatori nisu poštovali Zakon o javnom okupljanju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom blokade ulaza Radio-televizije Srbije (RTS) koju je organizovao Savez za Srbiju (SZS) da neće biti nikakve primene sile, kao ni one za koju postoji zakonsko pravo.

Sindikat novinara osuđuje blokadu RTS-a

Sindikat novinara Srbije pozvao je sve učesnike u političkom životu da se suzdrže od bilo kakvih vidova pritisaka na novinare Javnog servisa, i to ne samo danas, nego inače. Pritisci nisu samo fizička blokada ulaza već i pokušaji da se spolja uređuje program RTS-a, bilo da dolazi od opozicije ili vlasti, navodi se u saopštenju Sindikata – podružnice RTS-a.

Sindikat je pozvao urednike i novinare da profesionalno i u skladu sa zakonima rade svoj posao, a rukovodstvo da to omogući i zaštiti sve zaposlene.

„Svaka vlast se menja, naša je obaveza da branimo i čuvamo novinarsku profesiju“, piše u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend