02. jul 2020.

Jovanović: Cilj je da javnost zaboravi na paljenje moje kuće

Optužbe za svesno odugovlačenje postupka, koje su mogle da se čuju od početka suđenja koje se protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića vodi zbog sumnje da je naložio paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, još su glasnije nakon što je jučerašnji glavni pretres odložen.

Foto: N1

Pretres na kojem je trebalo da bude saslušan veštak nije održan pošto se nisu pojavili branioci okrivljenih, koji su obavestili sud da se nalaze u samoizolaciji nakon što su bili u kontaktu sa obolelima od virusa korona.

Milan Jovanović u izjavi za Danas napominje da nema dilemu šta stoji iza odlaganja pretresa.

– U pitanju je opstrukcija postupka. Malo je čudno da troje advokata istovremeno ode u samoizolaciju. Opet, to je njihovo zakonsko pravo, ističe Jovanović. Strategija odbrane je, napominje, da prođe što je moguće više vremena do prvostepene presude.

– Njihova namera je da ova tema izađe iz fokusa i da javnost i mediji zaborave na ovaj slučaj, kaže Jovanović.

Viktor Gostiljac, branilac Dragoljuba Simonovića, odlučno je odbacio ovakve tvrdnje napominjući da nisu korektne.

– Ovde nema govora o opstrukciji. Mi smo postupili na krajnje odgovoran način. Svima je u interesu da se ovaj postupak privede kraju što brže. Uostalom, ovaj postupak ide znatno bržom dinamikom od većine drugih krivičnih postupaka. Pretresi se zakazuju u proseku u razmacima od mesec dana, tako da ne bismo ništa ni postigli navodnom opstrukcijom, kaže Gostiljac, dodajući da odbrani ne pada ni na pamet da se koristi takvim sredstvima.

Naredni glavni pretres zakazan je za 24. avgust, a nakon ovoga planirano je da se sudi i u naredna tri dana. Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka počelo je u maju prošle godine. Pored Simonovića, koji se tereti kao nalogodavac, optužene su još tri osobe. Bojana Cvetković Šijacki ranije je potpisala sporazum o priznaju krivice, navodeći da je 12. decembra 2018. godine vozila optuženog Aleksandra Marinkovića u blizinu Jovanovićeve kuće.

Ovo suđenje je u više navrata bilo odlagano. Na prvom glavnom pretresu nije se pojavio prvooptuženi Simonović tvrdeći da nije primio poziv. Krajem jula 2019. godine nisu se pojavili advokati odbrane, zbog čega ih je sud novčano kaznio. U novembru iste godine, zbog zdravstvenih razloga u sud nije došao optuženi Igor Novaković. Postupak je 21. januara ove godine odložen jer u sudinici nisu postojali tehnički uslovi za snimanje pretresa, a okrivljeni su odbili da odgovaraju na pitanja bez tonskog zapisa.

Marinkoviću će se suditi u odsustvu

Prema rečima Milana Jovanovića, za Aleksandrom Marinkovićem koji se tereti da je neposredni izvršilac paljenja njegove kuće, raspisana je međunarodna poternica. Marinković je, podsetimo, ove godine prestao da se pojavljuje u sudu, a postupak je u međuvremenu razdvojen u odnosu na njega. Prema Jovanovićevim saznanjima, imajući u vidu da je za Marinkovićem raspisana poternica, sud će verovatno doneti odluku da mu sudi u odsustvu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend