02. jul 2020.

Šabić: Dostupnost informacija o epidemiji nedopustivo niska

Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID19 je na zabrinjavajućem, nedopustivo niskom nivou, a postojeća praksa izvesno vodi u sve brojnije i ozbiljnije probleme, ocenio je advokat i prvi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić (foto: Media centar Beograd)

„Postupci Vlade kao i način na koji njeni predstavnici reaguju na potpuno legitimne zahteve  za pristup informacijama od strane medija i javnosti i generalno, a posebno kada su u pitanju informacije u vezi sa epidemijom COVID19, ne samo da su u suprotnosti sa obavezama vlasti koje prema javnosti ima po Ustavu i zakonu, nego su suprotni čak sa zaključcima odnosno javno datim obećanjima same Vlade“, izjavio je on agenciji Beta.

Šabić smatra da ignorisanje obaveza i izigravanje obećanja s razlogom „izaziva nezadovoljstvo javnosti i istovremeno pothranjuje i inače prisutne sumnje u verodostojnost i onih redukovanih i nedovoljnih informacija koje je vlast učinila dostupnim“.

„Vlada „zaboravlja“ da Ustav Srbije (čl.51) jemči – „svako pravo na pristup podacima u posedu državnih organa i organuizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom“.

I da Zakon o slobodnom pristupu informacijama (čl.4) tretira informacije o ugrožavanju i zaštiti zdravlja stanovništva kao prioritetne i ne dopušta njihovo uskraćivanje javnosti zbog navodne pretežnosti bilo kojih drugih interesa.

Uz to i Zakon o zdravstvenoj zaštiti (čl.16) predviđa obavezu nadležnih da o informacijama u vezi sa epidemijom blagovremeno obaveštavaju javnost“, dodao je on.

Osim navedenih zakonskih odredbi Vlada ne poštuje ni  sopstvene zaključke u vezi sa informisanjem javnosti o epidemiji. Drastičan primer je famozni „Info. sistema COVD19“ koji je i osnovan zaključkom Vlade od i kome tehničku podršku daje Vladina Kancelarija za informacione tehnologije, ocenio je on.

Predviđeno je dnevno ažuriranje podataka i na republičkom i na lokalnom nivou „ali uprkos tome podaci se sedmicama ne ažuriraju a nema bilo kakvog objašnjenje za to. Uz to BIRN je javno izneo i upravo podacima iz ovog info sistema argumentovao da su javnosti dati drugačiji, redukovani podaci o broju zaraženih i mrtvih, što je totalno poljuljalo autoritet Kriznog štaba jer ukazuje na sumnju na ozbiljnu zloupotrebu, čak i kriminal“, dodao je Šabić.

On je naglasio da „uprkos tome već danima izostaje ne samo prihvatljivo već bilo kakvo objašnjenje nadležnih.

Odgovor na prisutne sumnje svakako nije i ne može biti političko diskvalifikovanje ljudi koji traže odgovore, kao nedavno u Novom Pazaru“.

Šabić smatra da je javnost je uskraćena i za podatke o nabavci medicinskog materijala, pre svega respiratora i maski i napominje da su „još početkom krize novinari i NVO Transparentnost Srbija ukazali na obavezu Vlade da pruži javnosti bar osnovne podatke o tim nabavkama i rashodima“ i da su bili „predmet nervozne reakcije i paušalnih diskvalifikacija i optužbi od strane premijerke“.

„Premijerka je početkom maja javno obećala – „odmah posle vanrednog stanja položićemo potpun račun građanima o tim nabavkama i o tome koliko smo novca potrošili.“

Od ukidanja vanrednog stanja prošlo je skoro dva meseca a obećanje ne samo da nije ispunjeno nego da ga odlazeća Vlada više i ne pominje.

A podnošenje izveštaja i bez navedenog obećanja je elementarna obaveza Vlade čije propuštanje svakako jeste kršenje prava javnosti i razlog za zabrinutost“,zaključio je on.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend