02. jul 2020.

REM ne meri funkcionersku kampanju, ali odmerava dokumentarce N1

Da li su mediji tokom predizborne kampanje izveštavali pozitivno, negativno ili neutralno o učesnicima izbornog procesa? Ocena Regulatornog tela za elektronske medije se još uvek čeka, ali je REM već usvojio izveštaj o tome koliko su vremenski bili zastupljeni učesnici izborne trke. Najviše predizbornog programa bilo je na N1, a zanimljivo je da je REM u izveštaj uvrstio i dokumentarne emisije N1 o koruptivnim aferama ili slučajevima bez sudskog epiloga.

Otkad su 4. marta, tačno u podne, raspisani izbori u Srbiji, počela je da teče i predizborna kampanja. Ko će se i u kakvom svetlu predstaviti građanima putem medija, nedugo po zvaničnom počeku izborne trke, politički akteri već su imali „tajmaut“, jer je preizbornu kampanju prekinulo vanredno stanje.

Tako su predizborne poruke i kampanje političkih aktera u medijima prekinute na 56 dana. Izuzev tog perioda, članovi Regulatornog tela za elektronske medije nadzirali su kako se mediji ponašaju i da li su učesnici izbornog procesa ravnomerno zastupljeni.

Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić za N1 objašnjava da to merenje isključuje ono što bi se moglo nazvati „funkcionerskom kampanjom“,

„Odnosno isključuje sve one priloge u kojima se izveštavalo o aktivnostima Vlade, državnih institucija. N1 ima najveće učešće u ukupom programu, ali možete da vidite da postoji upadljiva razlika u ukupnom vremenu tokom cele kampanje koje N1 zauzima – što je oko 33 odsto, kako ga je stručna služba definisala i ono što se desilo u poslednjoj nedelji jeste da je taj procenat za N1 opao na 18 odsto, sa 33 na 18, što znači da su neki drugi emiteri intezivirali emitovanje predizbornog programa u poslednjoj nedelji“, ističe Cvejić.

Iako Cvejić navodi da izveštaj nije uključio „tonalitet“ izveštavanja, u delu koji se odnosi na televiziju N1 navodi se da je N1 emitovao predizborne priloge i u okviru – kako se navodi – „redovne ponude dokumentarnih sadržaja“, odnosno da je u kritičkom, delimično i negativnom tonu prikazivao vladajuću koaliciju u dokumentarnim filmovima „Jovanjica“, „Krušik“, „Helikopter – pad u maglu“, „N1 portret: Bratislav Gašić“, „Fantomsko suspendovanje države“… To je neobjektivno – smatra i član Saveta REM-a.

„Ako smo prihvatili da nećemo prikazivati vreme kada državnici obavljaju svoje dužnosti i funckije i da ga nećemo računati u predizborno vreme, zašto bismo onda emisiju u kojoj neko kritikuje rad određenog državnika tretirali kao nešto što ulazi u predizborno vreme? Da se tada kaže: e ovo je kritika vladajuće koalicije, a nije kritika ministra, a kada treba da prenosimo posetu određenoj bolnici – onda to ne računamo u predizborno vreme, jer je on tada ministar, nije član vladajuće koalicije“, pojašnjava Cvejić.

Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja u izveštaju REM-a „čita“ drugi zaključak. Kaže da izveštaj nije urađen prema standardima Kancelarije OEBS-a za demokratske institucje i ljudska prava (ODIHR).

„Uz izostanak vrlo bitne dve informacije – a to je koliko su bili zastupljeni predsednik Srbije, koji je svoje ime pozajmio vladajućoj stranci, čiji je i predsednik, a i tokom predizborne kampanje smo imali nejasno i neprepoznatljivo kada je on predsednik, kada je predsednik stranke, sa druge strane nismo imali informaciju koliko je Vlada predstavljena, koliko su funkcioneri, veliki problem je što REM nije pratio koliko su ministri aktivni u kampanji, što bi verovatno i Agenciji za borbu protiv korupcije bilo od koristi na temu funkcionerske kampanje“, kaže Gavrilović.

U više od šest sati predizbornog programa – N1 ima najveći udeo. Više od 35 odsto programa N1 za vreme predizborne kampanje otišlo je na analitičare, a prema izveštaju REM-a 17,49 odsto na ostale učesnike kampanje, 16,81 odsto na Savez za Srbiju i 5,49 na listu SNS-a, čiji su predstavnici u najvećem broju slučajeva ignorisali pozive N1 za gostovanje.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend