16. nov 2019.

Jutka tužio Danas zbog povrede duševne boli

Milutin Jeličić Jutka, doskorašnji predsednik opštine Brus koji je optužen za seksualno uznemiravanje, tužio je list Danas zbog povrede ugleda i časti usled kršenja principa pretpostavke nevinosti, zahtevajući da mu se u to ime isplati jedan dinar.

Sporni tekst zbog kojeg je Jeličić tužio naš list objavljen je u onlajn izdanju pod naslovom „Inicijativa Ne davimo Beograd: Zajednički odlazak u Brus“ i u njemu je preneta izjava Inicijative da zajedničkim odlaskom na suđenje Jutki želi da pruži „podršku Mariji Lukić, Danijeli Vukajlović i drugim žrtvama seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke“.

U ovom delu teksta, dakle, navodi se kao činjenica da su oštećene žene žrtve tuženog, iako to sud još uvek nije utvrdio. Zato se u Jeličićevoj tužbi ističe da je Danas povredio odredbe novinarskog kodeksa, odnosno „principe novinarske pažnje i prezumpcije nevinosti“, i prouzrokovao nematerijalnu štetu u vidu duševnih bolova „zbog povrede ugleda, dostojanstva, slobode i prava ličnosti“.

Svestan da kao javna ličnost mora biti „spreman i tolerantan na viši stepen kritike javnosti“, Jeličić svoj tužbeni zahtev opredeljuje „na simboličan iznos u visini od 1 dinar“.

Takav zahtev je proistekao i iz toga što Jeličić, kako dodaje u tužbi, „ima iskreno poštovanje prema listu Danas“, kao jednom od „retkih medija u Srbiji koji više decenija primenjuje visoke profesionalne standarde u novinarstvu.

Naši sagovornici/e, međutim, smatraju da je u konkretnom slučaju trebalo tužiti Inicijativu Ne davimo Beograd, a ne list koji je preneo izjavu, konstatujući pritom da se Jutka u očima javnosti ne može tretirati kao nevin.

– Svi učesnici u javnom životu treba da budu oprezni u kvalifikacijama krivičnih dela i da obrate pažnju na eventualno kršenje pretpostavke nevinosti, ali ovakve tužbe protiv medija su nedopustive i one su pritisak na medije. Milutin može da tuži Inicijativu, a ne medij koji je verodostojno preneo njihovo saopštenje – kaže za Danas Vladimir Radomirović iz UNS-a.

I članica Komisije za žalbu Saveta za štampu Jelka Jovanović navodi da povredu pretpostavke nevinosti nije učinio Danas.

– Ukoliko ima povrede pretpostavke nevinosti, to je učinila Inicijativa Ne davimo Beograd. Međutim, činjenica je da je Jeličić optužen za seksualno uznemiravanje Marije Lukić i osumnjičen za još nekoliko sličnih nedela, što ga u očima javnosti ne može tretirati kao nevinog. Naravno, biće kriv kad to sud utvrdi ili nevin, a do tada je, kao i Marija Lukić, podložan sudu javnosti – kaže za naš list Jelka Jovanović.

Osim Danasa, Milutin Jeličić je tužio i Blic.

AŽC: Moramo verovati ženama

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra podseća da nasilje prema ženama koje nije dokazano pred sudom „ne znači da se nije desilo, već samo da nije dokazano“, a svrha ženskih organizacija je i ta da uvek staje na stranu žena. „Kao feministkinje, znamo koliko atmosfera neverovanja ženama, pogotovo kada je reč o iskustvima različitih oblika seksualnog nasilja, utiče na njihovu motivaciju za suprotstavljanje i prijavljivanje. Upravo zato, kao feministkinja, biram da verujem ženama kada govore o svom iskustvu i smatram da je važno da utičemo na celokupno društvo da učini isto, bez obzira na to da li je prijavila ili ne i da li je dokazano ili ne“, kaže za Danas Sanja Pavlović.

Inicijativa: Podrška žrtvama seksualnog nasilja

– Inicijativa Ne davimo Beograd u potpunosti stoji iza svojih navoda prenesenih u Danasu i podrške svim žrtvama seksualnog nasilja, i Milutina Jeličića Jutke i svih drugih nasilnika koji su umislili da mogu da rade šta hoće. U iskrivljenoj realnosti u kojoj živimo oni koji ukazuju na kršenja zakona, na nasilje ili krađu, bivaju izvedeni na sud, dok se progon žrtava nastavlja do iznemoglosti. Ne pristajemo na ovu realnost i po svaku cenu i uvek ćemo se boriti protiv nje – kaže Natalija Simović iz Inicijative.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend