25. jul 2017.

Kaić dobio medije na sudu zbog teksta Miloša Vasića

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal NDNV-a Autonomija, NUNS i Peščanik dužni da Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti. Udruženja presudu smatraju skandaloznom i najavljuju žalbu, a žaliće se i sam Kaić, između ostalog zbog visine odštete. 

Ilustracija; Foto: Pixabay/ OpenRoadPR

Kaić je aprila 2014. tužbom zatražio 2,5 miliona dinara odštete zbog Vasićevog teksta „Objavljotina Ištvana Kaića“, u kome se autor osvrće na Kaićev tekst u Politici „Treći metak Branke Prpe“. Članak je najpre objavljen na sajtu Autonomija.info, da bi ga potom preneli sajt Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Peščanik.

U presudi koju potpisuje sudija Vesna Miljuš, navodi se da „nije sporno pravo na iznošenje mišljenja, niti da to mišljenje bude suprotno mišljenju drugoga“ i da je tačno da „mišljenje ne podleže ispitivanju istinitosti“. Zato je, kako stoji u presudi, „dozvoljeno i da Miloš Vasić iznese svoje mišljenje o bilo kojoj temi, bila ona politička ili ne, kao i o događaju ili ličnosti“.

„Međutim, svi dalji navodi teksta koji se odnose na način pisanja tužioca, tužiočev stil i komentar tužiočeve ličnosti, na način kako je to prvotuženi (Vasić, prim. aut) izneo u tekstu… su neprimereni i usmereni na vređanje časti i ugleda tužioca. Vasić, kao dugogodišnji novinar, ugledan i poznat u svojoj profesiji, zna i prepoznaje načine izražavanja, te mu je poznato ili moglo biti poznato da stil pisanja, način izražavanja ili mišljenje drugoga o određenoj temi iznošenjem da neko ne ume da piše, a taj nedostatak pokušava da nadoknadi pakošću i pasjalukom, predstavlja uvredu“, navodi se u presudi.

Dodaje se i da su u NDNV, NUNS i Peščanik takođe odgovorni za nastalu štetu jer „nisu sa pažnjom primerenom okolnostima pre objavljivanja utvrdili uvredljivi i omalovažavajući karakter teksta“.

„Prvotuženi Miloš Vasić je takođe odgovoran kao autor teksta, jer je svesno i namerno u tekstu izneo stvari koje su podobne da povrede čast i ugled tužioca. A pisanjem i narednih tekstova pokazao je nameru u svom činjenju usmerenom na poniženje i vređanje tužioca. Svi navedeni tuženi zloupotrebili su pravo javnog izražavanja, što i jeste uloga medija“, stoji u presudi.

NUNS i NDNV najavljuju žalbu

Presudu Višeg suda NUNS i NDNV smatraju skandaloznom praksom u slučajevima koji se vode protiv nezavisnih medija „sa ciljem da se oni finansijski iscrpe, kao i da se kroz pravosudni sistem suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja“.

„Iako je Vasićev tekst polemički i u njemu se iznose isključivo vrednosni sudovi a ne informacije, Viši sud je ovom očigledno politički inspirisanom odlukom kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti“, navode udruženja.

Kako kažu, uložiće žalbu Apelacionom sudu i, ukoliko bude potrebno, „svoja prava štititi i na višim instancama“.

Kaić: Udruženja pokušavaju da politizuju privatnu tužbu

Ištvan Kaić navodi da saopštenje NUNS-a i NDNV-a ima za cilj da „održi kontinuitet kampanje politizacije svih presuda koje, iz pre svega profesionalnih razloga, ne idu ovim udruženjima u korist“. Zato su, kaže Kaić, prećutali da su predmet tužbe „isključivo uvrede koje je Vasić uputio, a ne vrednosni sudovi“.

„Prvotuženi Vasić je u naporednom nizu u tom tekstu između ostalog za tužioca napisao da je ‘pakostan, polupismen i konfuzan kao i sada – i dosadan do bola’, okarakterisao ga kao ‘pakosnika, svađalicu, strasnog čovekomrsca i drkadžiju’, zatim kao ‘neslanu budalu’, uz tvrdnju da nedostatak pismenosti nadoknađuje ‘pakošću i pasjalukom'“, prenosi FoNet Kaićeve reči.

On se, kako navodi, slaže sa udruženjima da je presuda Višeg suda „skandalozna“, ali zbog „nedostojnog iznosa nadoknade koju su tuženi u obavezi da mu isplate“ zbog čega i on najavljuje žalbu Apelacionom sudu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend