13. nov 2020.

Kancelarija UN za ljudska prava: Srbija zloupotrebljava antiterorističke zakone za zastrašivanje organizacija

Stručnjaci UN za ljudska prava zabrinuti su da vlast u Srbiji zloupotrebljava antiterorističke zakone kako bi pribavila informacije o finansiranju nevladinih organizacija, medija i aktivista. U saopštenju su naveli da je ovakvo targetiranje civilnog društva kontraproduktivno, i da podriva, a ne poboljšava bezbednost. Ova reakcija došla je nakon što su mediji otkrili da je Uprava za sprečavanje pranja novca tražila od poslovnih banaka podatke o transakcijama više do dvadeset novinara, aktivista i političara, uz još 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KRIK.

Saopštenje je objavljeno povodom žalbe, koju je Kancelariji Visokog komesara UN za ljudska prava uputila organizacija „Građanske incijative“, nakon saznanja da Uprava za sprečavanje pranja novca, bez osnova, prikuplja informacije o pojedincima i organizacijama civilnog društva u Srbiji.

„Plašimo se da takva primena Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, ometa i ograničava slobode izražavanja i udruživanja ljudi koji su deo ovih grupa, kao i njihovo pravo da učestvuju u vršenju javnih poslova”, navode stručnjaci za ljudska prava u saopštenju.

Takođe ocenjuju da se neopravdanom primenom ovog Zakona povećava rizik za zastrašivanje pripadnika civilnog društva i branilaca ljudskih prava, te se „ograničava njihov rad i guši svaka kritika upućena Vladi”.

Izvestioci UN za ljudska prava podsećaju da nacionalno zakonodavstvo za borbu protiv finansiranja terorizma mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom, a posebno sa ljudskim pravima. To međutim, ovde nije slučaj.

„Široko i proizvoljno sprovođenje zakona protiv neprofitnih organizacija i pojedinaca nije u skladu sa obavezama koje Srbija ima prema međunarodnom pravu”, piše u saopštenju.

Zatražili su od Vlade Srbije da garantuje da će ubuduće poštovati slobode organizacija civilnog društva.

„Pozivamo srpsku Vladu da garantuje da primena zakona protiv terorizma neće uticati na aktivnosti civilnog društva i na njihova prava na slobodu izražavanja”, navode u zaključku.

Podsetimo, krajem jula je „Newsmax Adria“ objavila da se više od dvadeset novinara, aktivista i političara, uz još 37 nevladinih organizacija, među kojima je i KRIK, našlo na spisku Uprave za sprečavanje pranja novca koja prikuplja podatke o njihovim novčanim transakcijama.

Oni koji su se našli na spisku i brojne druge organizacije upitale su nadležne organe da jasno predoče javnosti zbog čega su na spisku.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca se tada pozvao na član zakona koji nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

U saopštenju koje je potom potpisalo više od 130 pojedinaca, medija i organizacija civilnog društva, navodi se da je ovde zapravo reč o zloupotrebi zakonskih mehanizama i institucija radi nezakonitog pritiska na medije i organizacije civilnog društva.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend