24. feb 2018.

“Kazne za pušenje veće nego kazne za pretnje novinarima”

Napadi i pretnje novinarima intenzivirali su se prethodne godine, a njihovim nekažnjavanjem oni koji napadaju i prete se stimulišu, zaključci su skupa o bezbednosti novinara, održanom u Nišu. Učesnici su napomenuli da će se bez slobodnih medija “ugasiti društvo”.

Foto: screenshot FB strana Grupe za slobodu medija

Pravnica i istraživačica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Vukasović navela je da je u 2017. godini zabeležen 31 napad na novinare, od toga 22 verbalna, 6 fizičkih, 2 napada na imovinu i jedno nadziranje.

Drastično su povećani pritisci na novinare, pa je u protekloj godini zabežen 61 takav slučaj, u odnosu na 33, pre 2 godine. Takođe, dodaje Vukasović, novinarima se na razne načine otežava rad.

Ne pozivaju se na događaje, zabranjuje im se prisustvo, ne odgovara im se na pitanja, ulazi se u diskusiju sa novinarima – kaže Vukasović.

Uznemiravanja dolaze i od najviših državnih funkcionera, a da se pritisci intenziviraju, Vukasović ilustruje “crnom” statistikom u 2018, gde je već zabeleženo 15 pritisaka, 4 pretnje i 1 fizički napad.

Novinarka istraživačkog portala Krik Milica Vojinović navodi da i dalje nije otkriveno ko je upao u stan novinarki Krik-a Dragani Pećo, kao i da ministar u Vladi Srbije Nenad Popović gomila tužbe protiv ovog portala kako bi im ometao rad. Primećuje i poseban “modus operandi” pritisaka.

Posle javnih napada političara i funkcionera, kreću masovni napadi i uvrede na društvenim mrežama – rekla je Vojinović.

Programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši napominje da najveći problem nije rastući broj napada na novinare nego to što “država opstruira istrage”.

Nismo sigurni da bi država uopšte htela da štiti novinare, a nekad čak mislimo i da neće – kaže Gaši.

Javnost treba da podrži i da štiti novinare, dodaje Gaši, a pozvao je i da se pitanje slobode medija “oštrije” postavlja u pregovaračkom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Blagojević: Ne da se ne kažnjavaju, nego se nagrađuju oni koji prete novinarima

Ni posle godinu dana ne zna se ko je i zašto snimao glavnog urednika regionalnog portala Južne vesti Predraga Blagojevića, a on objašnjava da postoji sumnja da neko zloupotrebljava službe bezbednosti da bi “ostvario politički interes”.

Blagojević podseća i na slučaj Bojana Marinkovića, koji je osuđen za pretnje novinarima, pa nagrađen odborničkim mandatom na listi Srpske napredne stranke.

Oni koji prete su nagrađivani. Potrebne su kazne koje bi delovale preventivno, a ovako sve deluje stimulativno. Kazne za pušenje su veće nego za pretnje novinarima – kaže Blagojević.

Zaključuje i da su žrtve neslobode medija – građani, jer “onaj koji kontroliše informacije, kontroliše i za koga će ljudi da glasaju na izborima”.

Podsetimo, o sve češćim napadima i pritiscima na novinare, kao i o aktuelnom stanju u medijima, nedavno su u emisiji Južnih vesti „15 + 15 minuta“ govorili dugogodišnji novinari Tamara Skrozza i Vlado Mareš, koji smatraju da deo vlasti sigurno stoji iza tih napada.


Autor: M. Z.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend